Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nervepirrende miks av fantasy, thriller, grøss og gru

Denne serien kan bli virkelig god.

LOVER GODT: Første bok i Joseph Delaneys nye serie lover svært godt, mener anmelderen. Foto: ASCHEHOUG
LOVER GODT: Første bok i Joseph Delaneys nye serie lover svært godt, mener anmelderen. Foto: ASCHEHOUG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Vi er Lancashire noen ubestemmelige hundre år tilbake i tid. Den tretten år gamle bondesønnen Thomas Ward er syvende sønn av en syvende sønn.

Det betyr at han blir satt i lære hos den sortkledde Skrømtvokteren. Han beskytter folk mot mørke krefter, men er likevel skydd av mennesker. Slik de etter hvert kommer til å sky Thomas Ward.  

I motsetning til mye annen fantasy, der det er pøst på med så mange effekter at det mister sin effekt, er denne boka dempet nok til å være virkningsfull.

Barneblod og knokler
Ikke at den ikke er skummel. For det er den. Her er hvileløse gjenferd, hjemsøkte hus og mystiske katter. Plottet samler seg om Mor Malkin, en mektig heks som livnærer seg av barneblod og knokler.

Hun klarer å bryte seg ut av fangehullet sitt , fordi Thomas — slik helter ofte gjør — lokkes av en vakker jente.  

image: Nervepirrende miks av fantasy, thriller, grøss og gru

«Den siste lærling - heksenes hevn» - det er påfallende mange siste lærlinger i fantasy-litteraturen — er første bok i en serie. Med håp om at Delaney ikke akselererer i påfunn, kan denne bli virkelig god.

Stoffet er hentet fra legender og gammel overtro; vi får høre om buver, farlige urter og enda farligere spisse sko. Delaney har også fått til noe thrilleraktig i denne språklig effektive boka: Mor Malkin tar bolig i en av dem hjemme på gården hos Thomas. Men hvem?  

Ble vettskremt
Nå er jo dette en ungdomsbok. De må være langt røffere enn meg. Jeg var dum nok til å trosse advarselen på coveret om ikke å lese etter mørkets frambrudd, og ble vettskremt.

Jeg skoltet og boltet med tanke på at alt som kunne befinne seg der ute i mørket, men fant en mild trøst i bokas budskap; redselen finnes kun inni deg.          

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!