Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Heksejakt» på TV 2

Nervepirrende varsler-drama

«Heksejakt» må være årets viktigste norske dramaserie.

VARSLERDRAMA: Skaperne av «Heksejakt» har latt seg inspirere av virkeligheten. Det har gitt uhørt god TV, mener vår anmelder. Video: TV 2 Vis mer

TV: Ida Waage (Ingrid Bolsø Berdal) har en solid jobb som økonomiansvarlig i et ledende advokatfirma.

Når hun en dag merker seg en mangelfull faktura, sier ryggmargsrefleksen at det er noe hun må ordne opp i.

«Heksejakt»

5 1 6

Thrillerdrama

9. januar
Beskrivelse:

Åtte episoder på 40 min. Serieskapere er Siv Rajendram og Anna Bache-Wiig.

Kanal:

TV 2

«Uhørt god TV.»
Se alle anmeldelser

Men hennes sterke rettferdighetssans blir et handikap i møte med et skittent økonomisk spill. Og varslingen blir ikke starten på en intern gransking, men en heksejakt etter Ida - med mål om å rydde henne av banen.

Aktuell

Handlingen utspiller seg aldri langt fra Oslofjorden. I et landskap av glassfasader møter vi stressa jurister i støpte dresser.

De iskalde lederne (Ola Furuseth, Preben Hodneland) viser seg å ha svin på skogen, men gjemmer seg bak murer av taushetsplikt og et hellig krav om konfidensialitet.

Serieskaperne bak «Heksejakt» har latt seg inspirere av virkelighetenes varselsaker. Det har blitt uhørt god TV.

Den eskalerende konflikten er aktuell, treffende og har en uttalt nerve. Ikke minst gir den et skremmende bilde på hvilke personlige og sosiale omkostninger en varsling kan ha til følge.

Dødsdom

Parallelt med varslingssaken har Finansdepartementet framsatt et nytt lovforslag. Loven vil gi myndighetene større innsyn i næringslivet, for å lette politiets arbeid mot økonomisk kriminalitet. Men så blir justisministeren (Ellen Birgitte Winther) selv anklaget.

Avstanden er altså kort mellom samfunnets elite og den kriminelle underverden.

Enda kortere er veien til toppstillinger gjennom bekjentskaper og familie. Et klingende etternavner alltid behjelpelig, men for Idas stesønn og kollega Jonas (Axel Bøyum) blir familieforbindelsen en sikker dødsdom.

FRA GRESSMATTA TIL GLASSFASADER: Axel Bøyum, kjent fra NRK-suksessen «Heimebane», spiller Jonas i «Heksejakt». Foto: Julianne Leikanger / TV 2
FRA GRESSMATTA TIL GLASSFASADER: Axel Bøyum, kjent fra NRK-suksessen «Heimebane», spiller Jonas i «Heksejakt». Foto: Julianne Leikanger / TV 2 Vis mer

Psykologisk skarp

«Heksejakt» gir et nådeløst godt bilde på manipulasjon. Hver gang varsleren forsøker å komme til orde, les alvoret vekk med en tilgjort hyggelig mine.

Det mangler heller ikke på listige gester, villedende kommentarer og subtile avledningsmanøvrer i disse kontorlokalene.

Og tomme anglikanske fraser som «teambuilding» er bare et påskudd for å stramme marionettenes tråder.

Det er mye alkohol i omløp. Og guttastemning. Et knippe kollegaer kødder like greit med at de gjerne vil ha litt mer metoo på kontoret. Og når kvinnene bryskt skyver vekk en ivrig hånd, får de et svertende rykte som labile og emosjonelle.

For at de skal beholde jobben, må et utall med kameler slukes.

«TEAMBUILDING»: Serien gir et nådeløst godt bilde på manipulasjon, mener vår anmelder. Foto: Julianne Leikanger / TV 2
«TEAMBUILDING»: Serien gir et nådeløst godt bilde på manipulasjon, mener vår anmelder. Foto: Julianne Leikanger / TV 2 Vis mer

Snusk

Juristene har gjort en økonomisk avtale som ikke tåler å se offentlighetens øyne. Med deres viktige og lovløse klient Per Eggen, som står bak brorparten av firmaets omsetning. Eggen slipper unna tiltalebenken igjen og igjen, for vitnene trekker seg hver eneste gang.

Snart blir saken plukket opp av Økokrims ubehøvla etterforsker Eirik Bråten (Fridtjov Såheim), som klarer det kunststykket å banne i hver eneste setning.

I alle fall når han har fått ferten av hvitvasking av store penger. I mellomtida følger DNs gravejournalist (Sara Khorami) saken hakk i hælene, på jakt etter neste scoop.

En moderne Stockmann

«Heksejakt» er en nervepirrende thriller. Og et drama man kan bli klokere av.

Den er også best når den holder seg til varslingssaken, uten plottets politiske og journalistiske avstikkere.

Hovedrolleinnehaver Ingrid Bolsø Berdal stjeler vitterlig serien med sin rolletolkning av en varsler. Først er hun sikker i sin sak, men ambivalensen kommer snikende: «Jeg vil bare gå på jobb og ha det bra. … Alltid skal jeg rekke opp hånda og si: Her er noe galt. Jeg må lære meg å holde kjeft».

Å gjøre det rette viser seg å koste dyrt.

Etter denne studien i maktmisbruk og trakassering hersker det ingen tvil om at den sterkeste, det er hun som står mest alene.