Nervøse sommerdager

Dagbladet har spurt forfattere om hvordan de opplevde sin store debut.

Med hodet i bokhøsten

Trude Marstein. Debuterte i 1998 med korttekstsamlingen «Sterk sult, plutselig kvalme».

- Jeg var i ekstase før boka kom og faktisk mer fornøyd og tilfreds da enn jeg har vært ved seinere utgivelser. Jeg følte meg suveren, men var likevel realistisk og visste at det var først og fremst meg selv dette var stort for.

Jan Kjærstad. Debuterte i 1980 med novellesamlingen «Kloden dreier stille rundt».

- Sommeren 1980 var det «walking on sunshine» for mitt vedkommende, altså! Det var nesten sånn at jeg ikke skjønte hvorfor folk ikke hilste. Dette var andre forsøk, men jeg hadde likevel en pervers selvtillit på den tida. Noen måneder og noen lunkne anmeldelser seinere var jeg tilbake på jorda. Sommeren 1980 var den sommeren jeg tok avgjørelsen om å satse 110 prosent på det å skrive.

Lars Saabye Christensen. Debuterte i 1976 med diktsamlingen «Historien om Gly».

- Sommeren før jeg debuterte gikk jeg rundt med urealistiske forventninger om at alt kom til å bli annerledes etter utgivelsen. Så skjedde ikke. Jeg var ganske bra verdensmester den sommeren. Det største målet var jo nådd, men lykken ble ikke mindre da diktsamlingen fikk Vesaas' debutantpris.

Mirjam Kristensen. Debuterte i 2000 med romanen «Dagene er gjennomsiktige».

- Det var ganske kjipt å gå og vente på at boka skulle komme. Gleden var kanskje størst da jeg fikk beskjed om at boka var antatt, men det var selvfølgelig stort da boka fikk Vesaas' debutantpris. Jeg vil råde høstens debutanter til å være forberedt på det meste og ikke tro at hele verden kommer til å se på deg.

Karin Fossum. Debuterte i 1974 med diktsamlingen «Kanskje i morgen».

- Jeg hadde ingen forventninger overhodet til det å debutere. Man hadde jo hørt hvor vanskelig det var i det hele tatt å få gitt ut noe, så jeg hadde ingen forventninger om å selge noen bøker. Heldigvis fikk diktsamlingen både gode anmeldelser og Vesaas' debutantpris. Oppfølgeren var derimot så dårlig at jeg tror forlaget ga den ut på nåde.