BLE BOKBADET: Jo Nesbø ble bokbades på litteraturfestivalen på Lillehammer i kveld. Klokka 18:00 kunne du se dette live på DBTV. 
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BLE BOKBADET: Jo Nesbø ble bokbades på litteraturfestivalen på Lillehammer i kveld. Klokka 18:00 kunne du se dette live på DBTV. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Nesbø ble kastet ut fra hybelhus

Jo Nesbø ble bokbadet i Lillehammer. Se badet på DBTV.

(Dagbladet:) Under bokbadet i Lillehammer forteller Nesbø at han bodde på Ila Hybelhus i noen dager for å gjøre research for «Sønnen», hans siste roman.

På dette hospitset bor hjemløse, dopavhengige og doplangere. Her var det folk som skylder penger for dop, og folk som krever inn penger. Med andre ord: en ganske tøff atmosfære.

Det var også våpen på hospitset, både kniver og skytevåpen og til og med en harpun, fortalte Nesbø.

Bare etter noen få dager hadde Nesbø stoff til ei hel bok, fortalte han.

- Jeg ble kastet ut etter et par dager.

- Hvorfor det?

- De fant vel ut at de ikke kunne ha en fetert forfatter boende der og oppta en plass, svarte Nesbø.  

Usikre filmprosjekt Selvsagt blir det snakk om de mange filmprosjektene som er på gang, eller muligens er på gang. Nesbø understreker at alt er usikkertm, altfor hvor langt prosjektetene kommer. 

- Skal man se på de generelle erfaringene fra film, så kommer prosjektene ikke til å bli noe av, sier han.

FORVENTNINGER: Mange har høye forventninger til tredje bok i Carl Frode Tillers Innsirkling-trilogi, som kommer til høsten. I kveld kan du se ham snakke om boka på DBTV.
Foto: Anders Grønneberg
FORVENTNINGER: Mange har høye forventninger til tredje bok i Carl Frode Tillers Innsirkling-trilogi, som kommer til høsten. I kveld kan du se ham snakke om boka på DBTV. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Og som alltid dukket spørsmålet opp: Blir det flere Harry Hole bøker etter «Politi»?

- Det vet jeg ikke. Nå har jeg ingen nye ideer til en Harry Hole-bok. Jeg har sagt at det ikke ville være et dårlig sted å ende serien om Harry Hole. Samtidig, da jeg jeg skrev «Rødstrupe«», skrev jeg en lang historielinje om hvordan jeg så for meg Harry Holes liv. Den har jeg ikke kommet til slutten av. I den historielinja ligger det potensiale til flere Harry Hole-bøker, sier han og fortsetter.

- Jeg trenger å gi meg selv friheten til å si at jeg kanskje ikke skal skrive flere Harry Hole-bøker. Jeg er en vennlig fyr som prøver å gjøre alle til lags, men den dagen jeg skriver fordi jeg tror leserne vil ha det, da er jeg ute og sykler og kanskje ferdig som forfatter. Jeg må gjøre det jeg har lyst til. Det er ikke usannsynlug at det kommer til å skje, men jeg har ikke hatt lyst til å si at ja, det kommer en ny Harry Hole-bok.

- Fritte han ut Før intervjuet sa bademesteren:
- Jeg må helt klart prøve å fritte ham ut om hva som skjer framover, sier Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben og bademester for kveldens bokbad med Jo Nesbø og Carl Frode Tiller på litteraturfestivalen på Lillehammer.

Det skjer som et samarbeid mellom Dagbladet og Bokklubben, og dersom du ikke er på Lillehammer, kan du følge det hele live på DBTV fra klokka 18.00.

• Følg Bokbadet direkte nå øverst saken!

Hva skjer med Harry Hole?
Særlig Jo Nesbø har vært mye i vinden i det siste. I et intervju med britiske Daily Express tidligere denne uka hintet han om at det kan komme flere bøker om Harry Hole, selv om mange har trodd at serien nå er avsluttet.

- Jeg visste da jeg skrev «Gjenferd» at det ikke ville bli slutten, men at det ville se ut som slutten. Det er bare meg som leker med seriens natur, sa Nesbø.

- Det kan bli spennende å høre hva som skjer med hans framtidige forfatterskap, også når det gjelder den planlagte Tom Johansen-serien, sier Aronsen, og viser til det nye serieuniverset Nesbø jobber med, der Tom Johansen er fiktiv forfatter.

Hovedtema for intervjuet i kveld, blir likevel hans siste bok, «Sønnen».

BADEMESTER: Marius Aronsen i Bokklubben.
BADEMESTER: Marius Aronsen i Bokklubben. Vis mer

- Jeg vil snakke med ham om hvordan han bruker bibelstoffet i boka, og om all litteratur med betydning egentlig bygger på disse kristne grunnfortellingene. Er det noe han bevisst bruker? sier Aronsen.

Tillers prosjekt
Aller først er det imidlertid Carl Frode Tiller som skal bokbades. Han er særlig kjent for sine kritikerroste «Innsirkling»-bøker. De to første romanene kom ut i 2007 og 2010, og den tredje boka i trilogien kommer i august. Bøkenes hovedperson har mistet hukommelsen, og folk som kjenner ham har blitt oppfordret til å ta kontakt for å fortelle hvem han er. Slik sirkles han inn via andres fortellinger.

- Vi kommer til å snakke om hele dette prosjektet, som snart er ferdig. Hvordan skrive inn et menneskeliv? Han skriver helt annerledes enn alle andre som prøver seg på den typen store beretninger, sier Aronsen.

I pausen mellom intervjuene blir det opplesning ved Maria Tryti Vennerød fra «Fem årstider».

• Følg Bokbadet direkte nå øverst saken!