Nesbø blir høy på pæra

- De neste tre ukene har jeg tenkt å gå rundt og være litt høy på pæra. Tusen takk for at dere har gitt meg anledning til å være det, sier Jo Nesbø.

Det har ikke manglet på lovord og prisutdelinger til Jo Nesbø de siste åra. Nå har han også blitt tildelt Bokhandlerprisen.

- Ved tidligere prisutdelinger har jeg tenkt at jeg skal beholde bakkekontakten. Denne gangen har dette gått rett til hodet på meg, sa Nesbø da han tok imot prisen.

Ensomt

- Det er en ensom jobb å skrive bok, sier Nesbø, som velger å dele æren med sin gode medhjelper og kilde i politiet som døde tragisk i vår.

Nesbø har blitt folkemannseie etter suksess som musiker, som forfatter og som skribent i Dagbladet.

Skriver noveller

- Er dette den boka du er mest fornøyd med?

- Ja. Med denne boka tok jeg en del sjanser komposisjonsmessig som kunne revne helt. Men jeg følte jeg jeg lyktes.

- Kommer du til å skrive noe annet enn krim?

- Ja. Jeg tenker litt på å skrive noveller. Det er mulig det kommer noe til neste år, forteller Nesbø til Dagbladet.no.

Vantro

Forfatteren har ikke alltid vært like kjent som han er i dag. Da han debuterte med Di Derre frekventerte han og bandet platebutikker for å flytte CD'en over til bestselgerstativet. Da Nesbø så «Rødstrupe» lyse fra bestserlgerreolen i Tanum her forleden, tenkte han derfor:

- Faen, broren har nettopp vært innom og flytta den opp.

Kommerielt viktig

Nesbø får en statuett av Nils Aas i premie. Den kommersielle verdien av utdelingen er uvurderlig. Tidligere har blant annet Erlend Loe og Erik Fosnes Hansen fått prisen. Prisvinneren kåres etter avstemming der alle som arbeider i norsk bokhandel får anledning til å stemme.

Les første kapittel!

REINT BORD: Jo nesbø gjør suksess omtrent uansett hvilket farvann han befinner seg i. I dag fikk han bokhandlerprisen for «Rødstrupe».