REGIDEBUT: Jo Nesbø har hatt suksess som musiker og forfatter. Nå har han også prøvd seg som filmregissør.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REGIDEBUT: Jo Nesbø har hatt suksess som musiker og forfatter. Nå har han også prøvd seg som filmregissør. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Nesbø er et regitalent

Krimforfatter Jo Nesbø får ros etter debuten som filmregissør.

||| - Jeg ser definitivt et regitalent i Jo Nesbø. Han har evnene, inspirasjonen, filmblikket og så er han jo helt klart en forteller, sier filmprodusent Asle Vatn til Dagbladet.

Han og Friland Produksjon har stått bak filmer som «Upperdog», «Vinterkyss», «URO» og «Tommys Inferno». Nå har de også produsert suksessforfatter Jo Nesbøs regidebut: Kortfilmen «Konto og gitar».

- Jeg synes filmen er blitt fin. Det er en bittersøt, naiv og optimistisk fortelling, sier produsenten om kortfilmen Nesbø har skrevet manus til og regissert sammen med Henrik Mestad.

Bratt læringskurveVatn mener Nesbø har vært ekstremt omstillingsvillig i arbeidet med filmen:

En forfatter er vant til å forholde seg til sitt eget univers, der han er den som tar alle beslutninger. En regissør må være åpen for innspill og lytte for å oppnå best mulig resultat.

- Der tror jeg Jo hadde en ganske bratt læringskurve, men jeg synes han taklet det veldig bra, sier Vatn.

Mye arbeidHan er likevel usikker på om forfatteren vil ta flere regijobber.

- Jo skriver mye og har vanvittig mye å holde på med, så han må nok igjennom en prosess for i det hele tatt å vurdere om han er i stand til å prioritere filmregi. Bare det å få organisert tida hans til å kunne være med på alle prosessene i kortfilmen var et kunststykke i seg selv.

Nesbø ble i følge produsenten overrasket over hvor mye arbeid det er bare å lage en kortfilm.

- Det er utrolig mye jobb og mye mer jobb enn han kunne forestille seg, selv om jeg advarte han ganske kraftig i forkant, sier Vatn.

Forfilm på kino«Konto og gitar» handler om sommeren Jo fyller 17 år, åpner bankkonto og lærer seg å spille den fineste Springsteen-låta han vet om på gitar. Begge dele på grunn av Gudny Andersen som jobber i banken.

Det vil bli en premierevisning av kortfilmen på kino. Det skjer trolig en gang i løpet av februar med dem som har laget filmen, venner og kolleger til stede.

«Konto og gitar» vil også komme som forfilm på kino, og produsenten vil prøve å få den vist på Kortfilmfestivalen i Grimstad og ulike internasjonale kortfilmfestivaler.