Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nesbø gjorde research i det skjulte: - Må innrømme at jeg skrudde ned lyden på hodetelefonene

Nettdating og blod.

EN GOD SLURK: I sin nye bok beskriver morderen smaken av blod som smaken av jern og juling. Nesbøs drikke smaker antakelig bedre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EN GOD SLURK: I sin nye bok beskriver morderen smaken av blod som smaken av jern og juling. Nesbøs drikke smaker antakelig bedre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Jo Nesbø er kjent for å gå langt i researchen til bøkene sine, som å bo på hospits for å lære seg å kjenne rusmiljøet i Oslo. Når den siste boka hans handler om en blodtørstig vampyrist som dreper kvinner han har møtt via datingappen Tinder, skulle man tro at han hadde forsøkt et sveip eller to. Men neida.

- Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle gjøre det. Jeg hadde ikke lyst til å lure noen, å treffe dem på falske premisser. Jeg vurderte å skrive på profilen at jeg var forfatter og at det var for research. Men det ville ikke blitt riktig det heller, det ville ikke blitt en ordentlig opplevelse, sier Nesbø til Dagbladet.

Wingman

Løsningen ble hjelp fra en nyskilt venninne.

- Hun hadde begynt å date,og jeg fikk jevnlige rapporter fra henne. Jeg var wingman i hennes Tinder-eskapader, sier Nesbø.

Han har gjort litt research i det skjulte også.

- Jeg satt på det nå nedlagte Kaffebrenneriet, mitt faste skrivested i 17 år. Der oppdaget at jeg at det satt en del folk sammen som åpenbart ikke kjente hverandre fra før. De var rake i ryggen, satt litt fra hverandre og det virket som det var et jobbintervju. Etter hvert skjønte jeg at det var folk som hadde møtt hverandre på nettet. Folk var der med hjertet i hånda, med hele verdigheten i potten. Jeg må bare innrømme at jeg skrudde ned lyden på hodetelefonene jeg pleier å sitte med, og begynte å høre på.

Blodsmak

I «Tørst» beskriver han smaken av blod. Vampyristen i fortellingen liker det ikke, men drikker likevel. Nesbø gikk ikke til Blodbanken i researchens navn for å be om en shot.

- I likhet med de fleste andre har jeg smakt mitt eget blod, men jeg kan ikke huske å ha smakt andres blod. Jeg antok at mitt eget blod smakte det samme som alle andres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media