Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nesbø? Hvem er det?

Harry Hole-stiftelsens EI ÅLRIGHT DAME 2016 til Azra Gilani

EI ÅLRIGHT DAME: Azra Gilani fikk Harry Hole-prisen 2016 og den ble tatt i mot av hennes datter, Maria (t.v.). Videre ser vi utdeler Jo Nesbø sammen med Isabel (foran), Sadif og Tove Wang fra Redd Barna som fikk en million kroner øremerket til skolegang for syriske barn. Foto: Tom Stalsberg
EI ÅLRIGHT DAME: Azra Gilani fikk Harry Hole-prisen 2016 og den ble tatt i mot av hennes datter, Maria (t.v.). Videre ser vi utdeler Jo Nesbø sammen med Isabel (foran), Sadif og Tove Wang fra Redd Barna som fikk en million kroner øremerket til skolegang for syriske barn. Foto: Tom Stalsberg Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politi: Restaurant Schrøder, Waldemar Thranes gate, Oslo, cirka klokka 11.48: En politibil stopper på rødt lys. Jeg har fått ei gul bot på bilvinduet før det hele er i gang. Tar en sterk kopp kaffe, men banner ikke. Jo Nesbø går inn på restauranten. I hans skygge skimte vi kanskje en snømann, et gjenferd og garantert Harry Hole. Det er igjen klart for allsangen «Alltid freidig når du går», karbonadesmørbrød, kaffe og et glass vann i regi av Harry Hole-stiftelsen.

Sorgenfri: Nesbø fører ordet og snakker om ei ålright dame som dessverre er sjuk og ikke kan være til stede, men det er hennes døtre og barnebarn. Ei ålright dame 2016 er Azra Gilani. Nesbø sier hun får prisen for hennes tydelige engasjement for pakistanske barn i Norge og barnas muligheter til å delta i aktiviteter på lik linje med andre barn. Nesbø oppfordrer de som ikke helt vet hvem Azra er om å lese hennes kronikk i Aftenposten: Muslimske mødre, nå må dere våkne. En kronikk som var Azras første hun bidro med i vår skremmende offentlighet.

Marekors: Datteren Maria hilser og takker på vegne av moren som er stolt og overrasket. Maria sier hun var tilsvar til stede da Nesbø ringte hennes mor for å forklare, omstendelig, om at hun skulle få denne utmerkelsen.

–Etter at hun hadde lagt på sa mamma at det var en mann hun hadde snakket med som het noe med Bø med fornavn Jo. Hun visste ikke hvem Jo Nesbø var, men hun kjenner til Harry Hole, sier Maria og mottok diplomet fra forfatteren der det også inngår et prisbeløp på en million kroner.

Rødstrupe: I tråd med stiftelsens vedtekter skal pengene gis til et formål som tar sikte på å hjelpe barn verden over med skolegang. Sammen med styret i Hole-stiftelsen har Azra Gilani vært med på å bestemme at Redd Barna skal motta pengene, som skal gå til skolegang for syriske flyktninger. Tove Wang fra Redd Barna lovet at rubb og stubb skal gå til dette arbeidet ettersom Redd Barna jobber på over 60 skoler i Syria. Her med å bygge opp ødelagte skoler, sørge for trygge klasserom, utstyr, lærebøker og annet læremateriell. Skoler som drives både over og under jorda. Hører dere, snapchatkids og Facebook-foreldre på Instagram og nisser?

Hodejegerne: Harry Hole-stiftelsen ble etablert i 2008 da den Nesbø overførte alle rettigheter og tilhørende inntekter fra romanen Hodejegerne til stiftelsen. Seinere er rettighetene til hans utgivelser, Blod på snø og Mere blod, også overdratt stiftelsen.

Vi kan opplyse om at HH-stiftelsens kapital per i dag utgjør litt i overkant av 46 millioner norske kroner. Einar Holst i stiftelsen opplyste også om at det i inneværende år er brukt 58 000 kroner til revisor, regnskapsfører, 8 sangstensiler og meget enkel servering. Og, hva sier Harry om dette?

«Jeg får Skarre til å ta det».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!