NYTT UNIVERS: Jo Nesbø lanserer boka «Blod på snø» ondag. Det er den første boka i en ny trilogi fra det fiktive universet om Tom Johansen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYTT UNIVERS: Jo Nesbø lanserer boka «Blod på snø» ondag. Det er den første boka i en ny trilogi fra det fiktive universet om Tom Johansen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Nesbøs nye bok ble stoppet av advokater

- Kommersielt sett er det nok bedre at bøkene er skrevet under mitt navn.

(Dagbladet): I morgen lanserer Jo Nesbø sin første bok «Blod på snø» i det nye og fiktive universet om Tom Johansen. Det hele starta for tre år siden under en tur til USA.

- Jeg begynte å skrive en liksomdokumentarbok om kidnappingen av den norsk-danske forfatteren Tom Johansen. Her refererer jeg stadig til den ene romanen han hadde suksess med, «Blood on Snow», og den litt mer desperate oppfølgeren som kom noen år senere, sier Nesbø til Dagbladet.

Mens han skrev boka ble han mer og mer nysgjerrig på hvordan disse bøkene var, og bestemte seg for å skrive dem. Det er den første boka han nå gir ut.

«Blod på snø 2: Mere blod» er venta til høsten, mens boka om kidnappingen av Tom Johansen mest sannsynlig kommer til neste år.

- Stoppet Nesbø hadde allerede begynt å planlegge historien om Johansen, og ønsket å gi ut boka under det fiktive navnet. En egen Wikipedia-side ble oppretta, og bilder av en som skulle være Tom Johansen ble henta inn.

Prosjektet ble imidlertid stoppa av advokater i hans utenlandske forlag. De mente han ikke kunne utgi en roman for å være en kultroman fra 70-tallet, hvis den ikke var det. Det ville være falsk markedsføring.

- Poenget var jo hele historien rundt, det var ikke bare et vanlig pseudonym. Men jeg er glad for at bøkene nå kommer ut, og trøsten får være at alle inntektene går til Harry Hole-stiftelsen. Kommersielt sett er det nok bedre at bøkene er skrevet under mitt navn, sier forfatteren.

Han har foreløpig ingen tanker om å gi ut andre bøker under vanlig pseudonym, men tror at det å skrive boka gjennom Tom Johansen har gitt ham større litterære friheter.

- Jeg har nok gått inn i karakteren og skrevet annerledes enn jeg ville gjort i en Harry Hole-bok, sier Nesbø.

- Jeg måtte skrive fort «Blod på snø» er skrevet i LA, på noen øyer i Stillehavet, i Tokyo og Bangkok, men handlinga er lagt til Oslo, som i så mange andre av hans bøker.

- Da jeg skrev boka var jeg mye for meg selv, jeg prata ikke med folk og sørga for å ikke bli utsatt for altfor mye ytre påvirkning. Jeg var nesten redd for å snakke i telefonen, sier Nesbø og legger til:

- Jeg fikk hovedkarakterens stemme rimelig definert for meg, og måtte skrive fort, Jeg var redd for at stemmen skulle gli fra meg eller forandre seg. Det kan skje om du tar lange opphold fra en bok. Med unntak av Harry Hole-bøkene. De sitter i ryggmargen.

I boka møter vi leiemorderen Olav Johansen, en en ordblind leiemorder som har det med å forelske seg. Og nettopp det sender ham inn i et blodig oppgjør.

- Boka er skrevet i førsteperson, gjennom hovedpersonen Olav Johansen. Og det var hele tiden tenkt at Tom Johansen skrev om en karakter som er veldig nærme han selv, sier Nesbø.

Uklare filmplaner
Jo Nesbøs «Hodejegerne» gjorde det bra på film da den kom i 2011 med Aksel Hennie i hovedrollen og Morten Tyldum som regissør. Filmrettigheten til hans andre bøker «Sønnen», «Snømannen» og nå «Blod på snø» har det også versert rykter rundt.

Nesbø imidlertid ikke noe nytt å melde.

- Filmrettighetene til disse filmene er solgt, men det er så lang vei fra det til det faktisk blir film, så det er nesten ikke vits å følge med på. Men jeg synes selvsagt det er morsomt om flere av bøkene mine blir filmer, sier Nesbø.

På lydbok Nylig skrev VG at «Blod på snø» er lest inn som lydbok på norsk av skuespiller Thorbjørn Harr og på engelsk av Patti Smith. Nå avslører Nesbø at den også skal leses inn på flere språk.

- Den blir lest inn på svensk av Per Malte Lennart «Plura» Jonsson fra det svenske bandet Eldkvarn, sier han.

Den siste boka i det fiktive universet «Kidnappinga» er foreløpig ikke helt ferdig. Og han har også endre prosjekter på gang, som gjenskrivingen av «Macbeth» som han skal gi ut i 2016 i forbindelse med Shakespeare-jubileum.

Nesbø innrømmer at historien om Harry Hole vil avsluttes, men han har ingen plan for når han skal skrive om politietterforskeren igjen.

- Akkurat nå er Harry Hole i dekning. Jeg har ingen umiddelbare planer om en ny roman med ham nå, men skrev for mange år siden en lang historielinje om om hva som skal skje med ham. Den historien er ikke ferdig ennå.