Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nese på iransk vis

Små, nette neser er in i Iran: - Med stor eller humpete nese er det vanskelig å få kjæreste, forklarer en kvinnelig student til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/TEHERAN (Dagbladet.no): Iranske kvinner og menn ligger på toppen av verdensstatistikken når det kommer til neseoperasjoner, eller såkalte «nose-jobs», kommer det fram i den iranske filmen «Nose, Iranian style», som nå vises på Film fra Sør-festivalen i Oslo. At mange iranere opererer nesa si, opplevde også Dagbladet.no da vi besøkte Irans hovedstad Teheran i februar i år.

Vestlige modeller

Kvinner og menn med hvite plasterlapper over neserota var et vanlig syn i den iranske hovedstaden. I løpet av en drøy uke i Iran, møtte Dagbladet.no et titalls iranere som hadde fikset på nesene sine. Eller som hadde planer om å gjøre det. En av disse var en 21-årig kvinnelig student.

- Jeg skal opereres om to uker fordi jeg alltid har vært misfornøyd med nesa mi, sier jenta.

Hun er ekstremt vakker, med klassisk utseende. Som iranske jenter flest, har hun en lang tykk, skinnende hårmanke. Hun har store og brune øyne, er høy og tynn.

- Jeg synes nesa ikke nesa de er stor. Tvert om, den gir deg personlighet. Du bør ikke operere nesa di, prøver Dagbladet.no.

- Den er kjempestygg. Se bulken her, sier kvinnen og peker på en liten, helt ubetydelig opphøyning på øverste delen av nesa.

Så drar 21-åringen fram en rekke magasiner som er fylt opp med bilder av vestlige modeller, kjendiser og skuespillere. Hun peker på den ene nesa etter den andre. Sier hvilke av dem hun liker og ikke.

POPULÆRT:  Små neser er in i Iran om dagen. Ifølge filmen Nose, Iranian style, blir det gjennomført et sted mellom 60.000 - 70.000 neseoperasjoner hvert år i den islamske republikken. Foto: Film fra Sør
POPULÆRT: Små neser er in i Iran om dagen. Ifølge filmen Nose, Iranian style, blir det gjennomført et sted mellom 60.000 - 70.000 neseoperasjoner hvert år i den islamske republikken. Foto: Film fra Sør Vis mer

Som datter, så mor

For et par år siden ble det gjennomført rundt 10.000 neseoperasjoner i Iran i løpet av ett år. Dette tallet skal ha skutt i været. Nå er det minst 60.000 til 70.000 operasjoner i året, kommer det fram i nesefilmen.

Moren til den 21-årige studenten opererte nesa si for 25 år siden.

- Nå ønsker hun å fikse litt på den igjen, kniser 21-åringen og ser bort på mora.

- Ja, se her. Nesa har ikke helt holdt fasongen helt siden den ble operert. Dessuten har jeg lyst på en spissere nesetipp, forklarer mora.

Hennes eldre søster, en kvinnelig akademiker i midten av 50-åra, sitter og hører på nesesamtalen. Hun rister på hodet.

- Dere er mye penere uten neseoperasjon, begge to. Jeg synes det er forferdelig at så mange iranere opererer nesa. En stor, markant nese er vårt kjennetegn. Det er slik vi iranere er, sukker hun og fortsetter:

- Det er så mange mennesker i landet vårt som lider. Som ikke har tilgang på ordentlig helsevesen. Alle disse plastikk-kirurgene burde heller bruke tida si på dem, sier hun.

image: Nese på iransk vis

Sam the Nose

I den iranske filmen sier svært mange at muligheten til å få kjæreste er et viktig moment for å forminske nesa.

- Jeg har heldigvis verdens beste kjæreste. Men, det er ingen tvil om at det er vanskelig å få kjæreste med stor og bulkete nese. Iranere liker små neser, ler den 21-årige studenten og hennes mamma.

I filmen «Nose, Iranian style», følger vi iraneren Sam i det han skal gjennomføre en neseoperasjon.

- Jeg har alltid blitt mobbet for nesa mi, som er alt for stor. Jeg har blitt kalt Big Nose, Big Sam, Sam the Nose og sånn. Nå vil jeg ha mindre nese for å bli mer attraktiv i forhold til jentene, sier den unge mannen i filmen.

En annen ung mann i filmen har allerede operert nesa si. «Jeg gjorde det for å tekkes jentene. 100 prosent», forklarer han. Men han er ennå ikke fornøyd.

- Jeg skal ha en operasjon til. Jeg vil spissere nesetupp, forklarer han.

Enkelt å fikse

At veldig mange iranere fikser nesa si er en ting. Å snakke om det, i hvert fall til fremmede, synes å være noe ganske annet. Da Dagbladet.no var i Teheran i februar, stoppet vi flere menn med plasterlapp på nesa.

- Hehe. Ja, det er vanlig at iranere opererer nesa, men jeg har ikke gjort det. Jeg har falt, sa en mann.

- Jeg ble slått ned av en fyr sa en annen.

- Jeg gikk inn i en dør, og brakk nesa, sa en tredje.

Det samme fenomenet trekkes fram i den iranske nesefilmen.

- Jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Men etter revolusjonen, når kvinner måtte dekke seg til, er folk blitt besatt av detaljene i ansiktet. Og nesen er den som er enklest å gjøre noe med. I tillegg til mer make-up, sier en kvinne.

Sinte mullaher

Skjønnhetsideealet er i sterk kontrast til den islamske republikkens idealer om spiritualitet og sjelsutvikling. Så rister også presteskapet i den religiøse byen Qom på hodet av nesefenomenet i deres islamske republikk.

- Jeg liker ikke denne utviklingen. Krigen (mellom Iran og Irak på 80-tallet, red.anm) var en velsignelse for oss. Da vokste folks åndelighet. Det var ikke rom for skuespill og attraksjon på den tida. Hvis en person mistet en arm, syntes han det var synd, men mannens sjel var tilfredsstilt, sier en mullah som blir intervjuet i filmen.

I Teherans gater synes ikke landets yngre befolkning å la seg inspirere av presteskapet i Qom. I butikkvinduer vises utstillingsdukker med neseplaster. På landets apotek har en stadig økende typer neseplaster blitt en del av vareutvalget.

- Noen kunder kjøper til og med plaster uten at de har operert nesa, forteller en mann.

I et klasserom sitter mange unge jenter og kritiserer neseoperasjonene. Så får de spørsmål om de sjø. kommer til å legge seg under kniven.

- Ja, fniser jentene.

VISER BARE ANSIKT:</B> Etter den iranske revolusjonen i 1979, ble det påbudt med slør i Iran. Dermed har det også blitt mer fokus på make-up og ansiktsformer, mener flere Dagbladet.no har snakket med.
IDEALET: For mange iranske kvinner er drømmen å ha en liten nese med vestlig utseende.