Nesefest

Parodi med nesevise kvaliteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I ei tid der sexologene har velsignet nordmenn først med «Penisatlas» og deretter «Venus», om det kvinnelige kjønnsorgan, og også ei billedbok om norske pupper er på trappene, har Christian Kjelstrup og Alf Kjetil Walgermo sett seg nødt til å ta opp konkurransen i den temmelig aparte kroppsbildenisjen i bokmarkedet.

Hundre neser

I god parodiånd har de valgt seg den tilsynelatende noe mindre spenstige nesa som studieobjekt, og avfotografert 100 norske neser som i forbløffende stor grad dekorerer ansiktene til ganske kjente mennesker. Det må herved kunne slås fast at nesa sjelden er kroppens vakreste del.Ved siden av bokas atlaskarakter, har forfatterduoen gått kulturhistorisk til verks, og studert nesas plass i klassisk skjønnlitteratur fra Ovid til Salman Rushdie. Deres konklusjon er at nesa er litterært neglisjert. Med sin undersøkelse av «den postkoloniale nese» kan «Neseatlas» også leses som en parodi på akademisk sjargong - i tradisjonen fra Jon Gisles nylig gjenutgitte «Donaldismen». Her er i sannhet referanser til både høyt og lavt: Tycho Brahe og Mikhail Bakhtin på den ene siden, reinsdyret Rudolf og Ivar Medaas på den andre. De to forfatterne viser i det hele tatt oppfinnsomhet i kildetilfanget, inkludert er også uslåelige nesebetraktninger fra hjemmesiden til brillekjeden Synsam, og må kunne sies å ha skrevet ei bok som i alle fall har ansatser til en «nesas idéhistorie». Påstanden om at boka er Norges første i sjangeren «nose prose» avslører også den utpreget akademiske humoren boka er uttrykk for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer