Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nesser- nostalgi

Sjarmerende 60-tallsnostalgi. Og et øksedrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Håkan Nesser er både født og oppvokst i Kumla, den lille svenske byen som en av personene i denne boka beskriver som «verdens sentrum».

Oppvekstroman

Ironien i det er treffende, det skjer ingenting som helst i Kumla. I hvert fall ikke før i juni 1967. «og Piccadilly Circus ligger ikke i Kumla» er uansett en deilig nostalgitripp tilbake til et ikke så helt uskyldig tiår. Det er, i likhet med hans «Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen», i hovedsak en slags oppvekstroman, men siden Nesser er krimforfatter har han også lagt inn en stygg og blodig forbrytelse som forblir uoppklart i over 30 år.Hovedpersonen Mauritz Målnberg er snart 17, og ser på seg selv som intellektuell: Han leser Albert Camus og James Joyce, skriver poesi, røyker pipe og er svært oppdatert på det som skjer i rockens verden i 1967. Han har sommerjobb på et torvbruk, og regner lønna om i LP-plater. Dessuten er han dypt forelsket i den eksotiske Signhild Kekkonen-Bolego, som bor i huset tvers over veien.

Uten hode

Som etternavnet antyder, er den skjønne Signhild av blandet herkomst - faren er den utrivelige finnen Kalevi, moren Ester er muligens italiensk og definitivt vakker. Ingen forstår helt hvordan Kalevi klarte å kapre henne. I huset deres bor også den eksentriske poeten Olsson og den gamle hunden O Sole Mio. Og så, en fin sommerdag, blir Kalevi funnet halshogget i senga. Hodet ligger ved siden av, og noen har stukket en lapp med et ubegripelig sjakktrekk inn i det. Politiet står uten spor etter den som har gjort det, og redaktørfaren til Mauritz kommer heller ikke lenger i sine undersøkelser. Derfor bestemmer Mauritz seg for å leke detektiv, mest for å hjelpe Signhild. For rykteflommen går høyt i den lille byen, og de går verst ut over Ester og Signhild. De ti bøkene om Van Veeteren kommer sikkert til å bli stående som Håkan Nessers betydeligste bidrag til svensk litteratur, men det gjør ikke «og Piccadilly Circus ligger ikke i Kumla» til noen mindreverdig roman.

Gullkorn

For meg var den en aldri så liten lesefest, ikke minst fordi Nesser er en glimrende forteller og en observant forfatter som jevnlig krydrer fortellingen med små gullkorn. Boka er stor underholdning - i sin skildring av en ung manns første møte med kjærligheten - og byr på et kriminalmysterium som ikke får sin løsning før 35 år etter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!