Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse:

Nesset-dokumentar: Først skuffende, men så ...

«Seriemorderen i Orkdal» setter den gåtefulle seriemorderen Arnfinn Nesset i nytt lys - med hjelp fra Nesset selv.

GRAVER I NESSET-GÅTEN: Krimjournalist Jens Christian Nørve og tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen har blant annet fått tilgang til alle politiavhørene i saken. Foto: TV 2
GRAVER I NESSET-GÅTEN: Krimjournalist Jens Christian Nørve og tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen har blant annet fått tilgang til alle politiavhørene i saken. Foto: TV 2 Vis mer

TV: Nesset-saken har tilsynelatende gått i glemmeboka.

Siden dommen falt i 1983 har det blitt skrevet forunderlig lite om straffesaken, enda Arnfinn Nesset ble dømt for overlagt drap på 22 pasienter. Men de som så nyhetssendingene på 80-tallet, husker bildene av en keitete og lavmælt mann - sittende lutrygget på tiltalebenken.

«Seriemorderen i Orkdal»

5 1 6

True crime

8. januar
Beskrivelse:

Dokumentarserie om Arnfinn Nesset-saken. Seks episoder.

Kanal:

TV 2

«Kaster et etterlyst kritisk lys over den bortgjemte saken.»
Se alle anmeldelser

Han bedyret sin uskyld, men ble dømt til lovens strengeste straff. Så stilnet mediedekningen.

Men nå er kriminalsaken nok en gang i søkelyset. Journalist Simen Sæter skriver den første boka om Nesset. Og TV 2 har laget en dokumentarserie om den beryktede seriemorderen. Det var kanskje på tide, nesten 40 år etter en myteomspunnet tragedie.

Svirrende rykter

Tidlig på 80-tallet i Orkdal - en times biltur utenfor Trondheim - går det rykter om sykehjemsbestyreren og sykepleieren Arnfinn Nesset. Flere pasienter dør kort tid etter at Nesset har avlagt visitt.

Og ved nærmere inspeksjon finner pleierne uforklarlige sprøytestikk og apotekbestillinger på det ånderettshemmende middelet Curacit.

Dokumentarserien tegner et bilde av en velrespektert og behjelpelig mann. En kristen familiefar med et godt ry i lokalmiljøet. Med desto større fallhøyde.

Det uvanlige ved saken er at han i dag har sonet sin straff og lever et sted i Norge under skjult identitet.

Saken har fortsatt et gåtefullt skjær: Hva skulle han med Curacit, som forårsaker en spesielt smertefull død? Og hvorfor innrømmet Nesset å ha drept 25 mennesker etter utrolige 960 timer med avhør, men trakk så tilbake tilståelsen i samråd med sin nye forsvarer? Og ikke minst: Hva var hans drapsmotiv?

GÅTEFULL: Arnfinn Nesset, som var sykehjemsbestyrer og sykepleier i Orkdal da han ble tiltalt for drap. Foto: NTB scanpix
GÅTEFULL: Arnfinn Nesset, som var sykehjemsbestyrer og sykepleier i Orkdal da han ble tiltalt for drap. Foto: NTB scanpix Vis mer

Enda mer uvanlig er at man fant man fant intet avgjørende bevis (i jussen kalt for corpus delicti), bare en lang rekke indisier.

Vesentlige spørsmål står ubesvart, og serien kaster et etterlyst kritisk lys over den bortgjemte saken.

Sjeldent innsyn

«Åsted Norges» programleder Jens Nørve har tatt turen til Orkdal, sammen med den tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen.

De går etterforskningen etter i sømmene, og sammen har de intervjuet sakens nøkkelpersoner, som omfatter pleiepersonell, pårørende, sakens etterforskere og Nessets advokat.

Selv om det nesten har gått 40 år siden saken var oppe, er intervjuene avslørende detaljerte.

Begynner skuffende

Det som skiller en forglemmelig og banebrytende true crime-serie er om den klarer å avdekke nytt materiale. Her begynner det skuffende.

Riksarkivet nekter TV 2 innsyn i politidokumentene, men serien får et uventet gjennombrudd når Nesset selv, interessant nok, gir journalistene tilgang til bevarte dokumenter.

Forsvareren blir også fritatt fra taushetsplikten, noe som gir serien et uovertruffent dokumentarisk innblikk i hva som ledet fram til dommen mot Nesset.

Historisk verdifull

True crime baserer seg ofte på en kjent TV-formel med et knippe dramatiske virkemidler. Man finner også strykere (Schubert!) og gisp i «Seriemorderen i Orkdal», men dramatikken er kledelig nedtonet.

Serien beveger seg fint på balanselina mellom det sobre og det spennende, selv om det kan være noe saktegående til tider.

Serien vil fortrinnsvis være TV-underholdning, men har også en historisk verdi for ettertida: Som en viktig gjennomgang av en skjellsettende straffesak i norsk kriminalhistorie.

Nesset bedyret til slutt sin uskyld, og drapsmotivet ble derfor aldri kjent. I ettertid har det florert en rekke teorier. Det blir spesielt spennende å se om serien på en god måte klarer å kaste lys over mulige motiver. Og kanskje komme til bunns i myten.

(Anmeldelsen er basert på de to første episodene.)