Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Neste år får du bare annethvert Donald-blad i butikken

Da må du abonnere for å få alle bladene.

VETERAN: Egmont bryter en 46 år lang tradisjon når de neste år bare vil gi ut Donald-bladet hver 14. dag i butikker og kiosker. Her tre av de anslagsvis 2392 forsidene som er kommet siden Donald ble ukeblad i 1958. Foto: Egmont
VETERAN: Egmont bryter en 46 år lang tradisjon når de neste år bare vil gi ut Donald-bladet hver 14. dag i butikker og kiosker. Her tre av de anslagsvis 2392 forsidene som er kommet siden Donald ble ukeblad i 1958. Foto: Egmont Vis mer

(Dagbladet): Blant norske tegneserieblader er «Donald Duck & Co» den suverene veteranen, og mange har en innarbeidet tradisjon for å kjøpe bladet hver uke.

Men neste år vil det for første gang siden 1958 bare komme nytt Donald-blad i butikken annenhver uke. Bladet skal fortsatt komme ut hver uke, men bare abonnentene får tilgang til hver utgave.

- Kampen om oppmerksomheten i butikkene er blitt hardere, og vi har lavere inntjening på løssalget enn på abonnementet, forklarer ansvarlig redaktør Anita Tveten i forlaget Egmont til Dagbladet.

Det er Egmont som gir ut bladet i Norge, etter avtale med Disney-konsernet.

Sterk posisjon Ifølge Mediebedriftenes Landsforening hadde Donald i høst 358 000 lesere. Ifølge Kampanje hadde bladet et snittopplag på 49.222 i 2013 - det var en nedgang på hele 18 prosent i forhold til året før.

Fordelingen mellom abonnement og løssalg er ikke offentlig informasjon, men Tveter sier det først og fremst er i løssalg bladet taper terreng.

- Antallet abonnenter er stabilt og har i det siste faktisk økt noe. Donald har fortsatt en sterk posisjon i Norge, og vi tar grep for at det skal beholde denne posisjonen, sier Tveter.

- Vi mener det å være abonnent er bra for de fleste. Det skal gi deg noe ekstra å være abonnent, sier hun.

Langlesning I og med at bare annethvert nummer blir tilgjengelig for alle, blir det også slutt på den lange tradisjonen med historier som strekker seg over flere nummer.

- Når vi har slike historier, vil vi trykke begge avsnittene i samme nummer, slik at løssalgsleserne slipper å gå glipp av noe, sier Tveten.

Hun viser til at det er planlagt 48 Donald Pocket-utgivelser i 2015, så det er ikke langt unna at du fortsatt kan få med deg  Andeby-stoff hjem fra kiosken ukentlig også neste år.

«Donald Duck & Co» har kommet ut i Norge helt siden desember 1948. I starten var det månedsblad, etterhvert kom det to ganger i måneden før det i sitt tiende utgivelsesår begynte å komme ukentlig.

I sommer feiret den hissige anda 80 år som figur. Han dukket først opp i Walt Disneys kortfilmen «The Wise Little Hen» i 1934.