Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Neste år forsvinner Dagbladets søndagsutgave

Norges eldste søndagsavis - Dagbladet - blir borte fra stativene en gang neste år.

NY HELGESATSING: Dagbladets redaktør John Arne Markussen varsler at Dagbladet en gang neste år blir borte fra avisstativene på søndager. Han lover likevel skjerpet konkurranse om avisleserne i helga. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NY HELGESATSING: Dagbladets redaktør John Arne Markussen varsler at Dagbladet en gang neste år blir borte fra avisstativene på søndager. Han lover likevel skjerpet konkurranse om avisleserne i helga. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det sier sjefredaktør John Arne Markussen.

- Jeg har sagt i lang tid at vi må evaluere frekvensen på utgivelsen av papiravisa. Og det er ikke å komme bort i fra at lønnsomheten knyttet til søndagsavisa er den desidert laveste. Det er en komplisert dag å gi ut avis på, blant annet på grunn av problemer knyttet til distribusjon og få utsalgssteder.

I fjor lå Dagbladets søndagsopplag på 75.400 eksemplarer. Markussen, som var den som i sin tid lanserte ideen om en søndagsutgave i Dagbladet, kan foreløpig ikke gi noen klarhet i om avviklingen av én avisdag i uka vil ha noe å si for antall ansatte.

- Vi er ikke ferdig med å se på det totale kostnadsbildet for avisa, heller ikke antall ansatte, sier Markussen.

- Men avisa kan ikke utelukke nedbemanning?

- Det blir rett og slett litt prematurt å snakke om bemanningssituasjonen så tidlig i prosessen.

Kom først Det er landets eldste nålevende søndagspapiravis som blir borte fra markedet. Lørdag 25. august 1990 overrasket daværende sjefredaktør Bjørn Simensen hele Avis-Norge ved å gå på Dagsrevyen og erklære at Dagbladets første søndagsutgave var på vei ut til hele landet dagen etter.

Kort tid etter kopierte VG ideen om søndagsutgave, og snart hadde selv de store regionavisene utgaver sju dager i uka. Men flere års opplagsfall er mange av dem lagt ned de siste åra.

Markussen peker på at søndager aldri tok av som avisdag i Norge, slik man hadde håpet.

- Hvis man ser på land som vi liker å sammenligne oss med, så har det ikke vært i nærheten av like stor interesse for søndagsaviser her, sier han.

Ny satsing Markussen lover at Dagbladet skal slå tilbake på andre måter i helgemarkedet, til tross for en avisdag mindre.

- Vi har meget spennede planer for helgesatsinga vår. Det er bare å glede seg, sier Dagbladets sjefredaktør.

Ga selvtillit - At Dagbladet legger ned søndagsavisen er synd, sier Bjørn Simensen (66), atten år etter at han takket for seg i Dagbladet for å bli sjef i Operaen.

- Men i mediebransjen skjer det så store forandringer at man etter bare fem år på utsiden ikke lenger skjønner hva som foregår. Derfor er det vanskelig å mene noe om nedleggelsen, sier Simensen, som i dag jobber som rådgiver for forskjellige kultur- og musikkprosjekter.

Den tidligere sjefredaktøren nekter ikke for at han skulet til det amerikanske og britiske avismarkedet da han vurderte unge John Arne Markussens forslag om søndagsavis i 1990. I USA og Storbritannia har søndag i alle år vært den store avislesedagen - med påkostede og omfangsrike utgivelser.

Men i Norge forble lørdag dagen da opplaget toppet seg for avisene.

- Sosiologene og historikerne må fortelle hvorfor. Men søndagsutgaven innledet en ny gullalder i Dagbladet, der opplaget i flere år steg mer enn i VG. Det skyldtes at man fikk en ny selvtillit, mener Simensen.

For ordens skyld: Dagbladets nettutgave fortsetter å holde deg oppdatert døgnet rundt, også på søndager.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!