NOK TRIKKEPÅKJØRSLER: Enten må Sporveiene tegne et «viketrikkskilt» på asfalten foran alle fotgjengerfeltene langs trikkelinjene, eller så må vi bytte ut trikkene med busser, skriver Espen Skrolsvik. Illustrasjonsfoto: Sjur Stølen / Dagbladet
NOK TRIKKEPÅKJØRSLER: Enten må Sporveiene tegne et «viketrikkskilt» på asfalten foran alle fotgjengerfeltene langs trikkelinjene, eller så må vi bytte ut trikkene med busser, skriver Espen Skrolsvik. Illustrasjonsfoto: Sjur Stølen / DagbladetVis mer

Neste stopp, kirkegården

Hvis vi ikke gjør noe nå, så kommer trikken til å sende flere og flere til endestasjonen.

Meninger

I går skjedde det igjen. En kvinne på 27 år ble påkjørt av trikken i et fotgjengerfelt på Grünerløkka i Oslo. Vitner forteller at hun ble slept 10- 15 meter under trikken før den stoppet. Dessverre er ikke dette et enestående tilfelle. Med jevne mellomrom kan vi lese om personer som blir påkjørt av trikken og at liv går tapt. Ulykkene er i seg selv forferdelige, men det som er minst like ille, er at det ikke skjer en endring.

Ifølge Vegtrafikklovens §10.2 skal andre trafikanter gi fri vei for trikken. Det betyr at fotgjengere i fotgjengerfelt uten lysregulering skal vente til trikken har passert før man krysser gata. Når vi har en slik paragraf i Vegtrafikkloven, så gir vi egentlig opp. Da sier vi samtidig at det kommer flere dødsulykker i tiden som kommer - og at folk kan takke seg selv. For meg er det ufattelig. Er vi virkelig villige til å ofre disse menneskene fordi vi er så glad i bytrikken? Vel, det er ikke jeg lenger.

Jeg skjønner selvfølgelig at det er vanskelig for trikken å stoppe ved hvert eneste fotgjengerfelt, men hvis det er umulig for trikken å stoppe for fotgjengere, så er jeg mot hele trikkedriften i Oslo. Hvilke forutsetninger har en innflytter som kommer til Oslo å vite at hun skal vike for trikken som gående? Hun har lært at biler, busser, lastebiler og syklister skal stoppe for henne, men hun aner ikke at trikken kjører på for fulle mugger. Når også undersøkelser viser at langt fra alle som bor i Oslo vet at de har vikeplikt for trikken, så sier det seg selv at vi har et problem.

Enten må Sporveiene tegne et «viketrikkskilt» på asfalten foran alle fotgjengerfeltene langs trikkelinjene, eller så må vi bytte ut trikkene med busser. Hvis vi ikke gjør noe nå, så kommer trikken til å sende flere og flere til endestasjonen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.