Neste stopp: Tøyen

Tøyen trenger ikke kunstturister, men familier på helgetur.

BYUTVIKLING: "Avtalen handler om å ta ansvar for utviklingen av Tøyen," skriver forfatterene. Bildet viser et banner hengt opp av bevegelsen Tøyeninitiativet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BYUTVIKLING: "Avtalen handler om å ta ansvar for utviklingen av Tøyen," skriver forfatterene. Bildet viser et banner hengt opp av bevegelsen Tøyeninitiativet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Debattinnlegg

Marie Simonsen skriver 29. mai en pessimistisk kommentar til avtalen som er inngått mellom H, V KrF og SV om Lambda og utvikling på Tøyen. Simonsen har rett i at det er mange utfordringer på Tøyen, men hun glemmer det store potensialet Tøyen har. Tøyen er et av Oslos mest spennende områder, med Naturhistorisk museum og Botanisk hage, byens største bassenganlegg, et mangfold av butikker, kafeer, spisesteder, store grøntområder og en sentral beliggenhet. Munch-museet, derimot, er ikke, og har aldri vært, noen god løsning for Tøyen. Det er ikke kunstturister Tøyen trenger, men familier på helgetur. Derfor trenger Tøyen vitensenteret, veksthuset og badeland.

Hvis barn og unge på Tøyen skal lykkes trenger de ikke bare et godt tilbud, men også trygge og rolige omgivelser. Byrådet i Oslo har gjennom forebyggende tiltak oppnådd gode resultater, blant annet er Salto-prosjektet en dundrende suksess i å forebygge mot ungdomskriminalitet gjennom lokalt samarbeid. Venstre ønsker også at regjeringen styrker politinærværet i området.

I dag utgjør den høye konsentrasjonen av kommunale boliger en stor utfordring for Tøyen. I alt har Oslo kommune 600 leiligheter innenfor Tøyen skolekrets. Kommunale boliger skal gi alle en mulighet, men den store konsentrasjonen kan virke i motsatt retning. Derfor skal antall kommunale boliger rundt Tøyen senter ned. 120 boliger i Hagegata 30 og 31 skal gjøres om til private boliger eller studentboliger. En spredning av den kommunale boligmassen vil også lette presset på Tøyen skole og omgivelsene rundt skolen. Kjøpet i Åkebergveien 12- 14 bidrar til dette ettersom tomtene sokner til Gamlebyen skole og ikke Tøyen.

Så har vi i avtalen også blitt enige om at kommunen stiller 25 millioner kroner til disposisjon for bydelsutvalget hvert år i fem år framover. Disse midlene skal gå til levekårsforbedrende tiltak. Vi utfordrer staten til å komme opp med tilsvarende beløp. Det vil i så fall gi bydelen til sammen 250 millioner kroner å bruke på tiltak for å gjøre Tøyen bedre.

Dette er store ambisjoner og for å realisere dem må vi samarbeide. Derfor er det meget prisverdig av SV å ta grep for en slik storstilt satsing. Avtalen handler om å ta ansvar for utviklingen av Tøyen, slik at barna som vokser opp der ikke skal ha dårligere forutsetninger enn barn som vokser opp andre steder, og slik at bydelen oppleves som trygg og god for dem som bor der.

Skrevet av:
Trine Skei Grande, Stortingsrepresentant for Oslo (Venstre), og Espen Ophaug, Bystyrerepresentant (Venstre).

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.