Asylbarnavtalen var i boks i april, men fortsatt er regjeringspartiene uenige om hva de ble enige om i avtalepunktet om familiegjenforening. Foto: NTB scanpix
Asylbarnavtalen var i boks i april, men fortsatt er regjeringspartiene uenige om hva de ble enige om i avtalepunktet om familiegjenforening. Foto: NTB scanpixVis mer

Neste torsdag fyller asylbarnavtalen seks måneder

I løpet av et halvt år har ikke politikerne klart å bestemme seg for hva de mente da de signerte asylbarnavtalen.

Meninger

Dagbladet skrev på onsdag at det fortsatt strides om hva regjerings- og støttepartiene ble enige om i asylbarnavtalen. Juss-Buss behandlet i fjor 402 saker om familiegjenforening. Med en stor andel flyktninger blant våre klienter etterlyser vi nå en avklaring av punktet om familiegjenforening.

Neste torsdag fyller avtalen seks måneder. I løpet av det halve året har ikke politikerne klart å bestemme seg for hva de mente da de signerte. En lærdom kan være at et halvt år går fort.  

Til sammenligning forventes det av en flyktning fra Eritrea at han i løpet av like kort tid skal samle sammen og betale søknadsgebyr på minimum 5900 kroner. Han må både registrere søknad på nett, og krysse fingre og tær for at mor og barn får levert søknadspapirene på nærmeste norske utenriksstasjon innen fristen er utløpt. Norge har ingen ambassade i Eritrea, så familien har i underkant av seks måneder på å skaffe penger samt gjennomføre den ulovlige flukten fra hjemlandet til den norske ambassaden i Etiopia.   

Skulle familiemedlemmene mangle noen papirer ved oppmøte på ambassaden må det bestilles ny time. Lange ventetider er vanlig. Faller den nye timen utenfor fristen regnes fristen som oversittet — en lovtolkning som har medført avslag for flere av Juss-Buss sine klienter.    

Så til hvorfor fristen er så viktig. Dersom familien ikke rekker fristen må flyktningen i Norge vente med å søke til han oppfyller et inntektskrav som snart økes til 300 000 kroner årlig. Med familie i Eritrea, eller Syria for den saks skyld, er det bare å smøre seg med tålmodighet. UDIs saksbehandlingstider er på 18 måneder.   

Juss-Buss tviler ikke på at det er mange med gode intensjoner i flyktningdebatten. Dette er dessverre ikke nok. 

Avtalepunktet handler om noe så teknisk og bortgjemt som Utlendingsforskriftens § 10-8 femte ledd. Det er kjedelig å diskutere. Den grunnleggende retten til familieliv fortjener diskusjon, og en avklaring kan ikke lenger settes på vent.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.