Nestekjærlige Olin

Klokka 12.00 i dag overrekker filmregissør og menneskerettsforkjemper Margreth Olin vel 16 000 underskrifter til statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

-  Det blir langt fra bare arbeids- og inkluderingsministeren som kommer til Nobels Fredssenter i dag. Flere kjente personer vil tale og opptre, røper Olin.

Kampanjen «Nestekjærlighet», som hun selv lanserte på regjeringens ettårsdag for et par måneder siden, er blitt omfavnet av en rekke profilerte - og ukjente - mennesker, samt sponsorbedrifter. Alle krever at Norge må bli et foregangsland i flyktning- og asylpolitikk. Eller som det heter i første avsnitt av oppropet:

«Som borgere i et av verdens rikeste land ser vi det som en selvfølge at vi skal hjelpe våre søstre og brødre som flykter fra krig, forfølgelse og nød.»

Alle de 16 000 - pluss ytterligere noen tusen som har signert på papir - stiller seg bak fem krav til regjeringen. De tre første er:

- FNs anbefalinger skal alltid følges.

- Ingen barn skal bo i mottak mer enn to år.

- Barnevernet må overta omsorgsansvaret for enslige mindreårige.

-  Hvorfor er det viktig for deg å fronte saken med kjendiser, som Dag Solstad, Ravi, Erlend Loe og Herborg Kråkevik?

MARGRETH OLIN: Filmregissør og menneskerettighetsforkjemper Margreth Olin ønsker en ny asyl- og flyktningpolitikk i Norge. Foto: Scanpix
MARGRETH OLIN: Filmregissør og menneskerettighetsforkjemper Margreth Olin ønsker en ny asyl- og flyktningpolitikk i Norge. Foto: Scanpix Vis mer

-  Jeg har tenkt slik at det nå er på tide at samfunnsengasjerte stemmer lar høre fra seg. At vi ikke kan la de som jobber for menneskerettigheter og jobber i de humanitære organisasjonene stå alene for å få på plass en human og rettssikker asyl- og flyktningpolitikk. Jeg har startet kampanjen for at ulike stemmer skal bli hørt - andre stemmer enn de som vanligvis uttaler seg på dette feltet.

-  Er det noen du er spesielt glad for å ha på lista?

-  Jeg er like glad for alle stemmene. Det er en overvekt av advokater, studenter, sykepleiere, psykologer, forskere. Også 101 filmregissører har undertegnet. Dessuten: Kokker, leger, billedkunstnere, lærere. biskoper, asylsøkere, innsatte i fengslene. Det er som jeg trodde en bredde i folket som kjenner at på dette feltet kan vi gjøre det annerledes og bedre.

-  «Nestekjærlighet» virker som en politisk veldig korrekt kampanje. Du tror ikke innholdet er for selvfølgelig til å gi reell effekt?

-  Nei. Hele poenget med en slik kampanje må være at det skjer endringer. det må si at den må være politisk gjennomførbar. Den spiller opp mot regjeringens egne formuleringer i Soria Moria-erklæringen. Men vi krever handling nå. Vi er utålmodige. Det burde pressen også være. Å kalle en slik kampanje politisk korrekt er vås. Dette handler om menneskers liv. For noen er det et spørsmål om liv og død. At noe av dette går gjennom, at det skjer endringer her, vil bety enormt mye for enkeltmennesker. Det er et første steg. Vi roper på en ny kurs.

-  Hva forventer du blir resultatet av kampanjen?

-  Jeg forventer at alle punktene blir nøye vurdert. De som har jobbet dette fram sammen med meg har jobbet med flyktning-

spørsmål i 20 år. Alle de store organisasjonene støtter kampanjen. Vi vet hva vi ber om. I tillegg til dette må det også på plass en lov som i større grad beskytter mot kjønnsbasert forfølgelse. Det ene kravet, om at barnevernet skal overta omsorgsansvaret for enslige mindreårige, er i ferd med å komme på plass nå. Men det er avgjørende at dette gjelder for alle, ikke bare de opp til 15.

-  Hva håper du blir resultatet av kampanjen?

-  At kravene innfris - og at vi finner et annet språk, andre begreper når vi snakker om mennesker som kommer hit for å søke beskyttelse. Jeg håper også vi får en gjennomgang av arbeidet til UDI og UNE og at de får tilført mer ressurser.

ERLEND LOE: En av mange kjente mennesker på listen Olin i dag overleverer til Bjarne Håkon Hanssen.
DAG SOLSTAD ber også regjeringen endre asyl- og flyktningpolitikk politikk.