DEBATT

Nesten 75 prosent av eldre på sykehjem bruker legemidler mot psykiske plager. Det må vi snakke om

De eldre jeg snakker med er ikke redde for å dø. De er redde for å bli maktesløse.

VONDE ERFARINGER: «Jeg er tatt av kartet». Slik beskrev en beboer hva han følte etter å ha flyttet på sykehjem. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VONDE ERFARINGER: «Jeg er tatt av kartet». Slik beskrev en beboer hva han følte etter å ha flyttet på sykehjem. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg kan hoppe ut av det vinduet der, det har jeg tenkt på flere ganger. Men jeg har lagt det fra meg nå. Du skjønner, jeg er jo for dårlig til bens, jeg ville ikke klare å komme meg over vinduskarmen.

Den eldre damen som forteller meg dette er liten og krokbøyd, men har verdighet og ro der hun sitter i sin lenestol. Hun har sideskill, neglelakk og en blomstrete omslagskjole fra sekstitallet. Vi er på hennes sykehjemsværelse, og jeg har akkurat spurt henne om hun har hatt tanker om å ta livet sitt.

Eldre mennesker er blant befolkningsgruppene med høyest risiko for selvmord i Norge. Andelen av de mellom 65 og 100 år som begår selvmord er større enn gjennomsnittet for alle aldersgrupper. Særlig utsatte er menn over 80 år. Flertallet av de som tenker på å ta sitt liv har psykiske plager.

Å orke å leve og å ville leve, er noe jeg har snakket mye om i jobben som psykolog på sykehjem, og før dette alderspsykiatrisk poliklinikk.

Noen sier at de er forsont med at livet går mot slutten og venter på døden som en naturlig hendelse. Da trengs det sjeldent at jeg kommer tilbake. Andre sliter så tungt med å komme seg gjennom dagene, og med tanken på tiden foran seg, at de ikke orker å leve lenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer