Nesten berømt i virkeligheten

Mark Kozelek trengte neppe mye øvelse for å spille en av rollene i rockefilmen «Almost Famous». Nå gjester han Oslo med sitt virkelige band, Red House Painters.

Mark Kozelek gjør i virkeligheten som på film. Han er medlem av San Francisco-bandet Red House Painters. I tillegg til å spille inn Hollywoodfilm om det fiktive rockebandet «Stillwater», en rolle han fikk fordi regissøren Cameron Crowe er Red House Painters-fan, har han også gitt ut to soloplater de siste årene.

Det nye albumet til bandet har dermed latt vente på seg, selv om platen ble spilt inn for flere år siden. «Old Ramon» er den sjette i rekken fra bandet som hadde «quiet is the new loud»-soundet da gutta i Kings Of Convenience ennå var tenåringer. Red House Painters kom med sitt første album i 1993, og spilte uhyre sakte i forhold til datidas trend. Band som Spain og Low har kommet med bølgen i ettertid, og gjort at Kozelek & Co ikke er fullt så alarmerende lavmælte som de en gang var.

Red House Painters musikk drives av Kozeleks følelsesladde låtmateriale. Alvorlige og sjelfulle sanger om personlige kjærlighetshistorier, en markant bass og ladde pauser kjennetegner musikken. På konserten i kveld kan man vente seg låter fra det nye albumet, en del AC/DC-covere som Kozelek har gjort solo og litt gammelt materiale. Mark Kozelek har gjestet So What! to ganger tidligere som soloartist - Nå kommer han altså for første gang med hele bandet.

Les mer om Red House Painters på sidene til plateselskapet Sub Pop Records eller på internettutgaven av magasinet Rolling Stone. (Nettopp det magasinet den unge journalisten i «Almost Famous» skrev for!)