Nesten ekte vare

Solid håndverk.

FILM: Hvis vi skal tro denne filmen, kan vi takke en håndfull internerte jøder i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen for at de allierte ikke fikk større skader etter 2. verdenskrig. Ja, filmen går ganske langt i å antyde at utfallet av krigen kunne blitt et annet, hvis ikke en gjeng falskmyntnere, kunstnere og typografer bevisst forsinket framdriften av «Operasjon Bernhard», historiens største falskmyntneriforsøk.

Det gikk i korthet ut på å trykke uendelige mengder av dollar og pund, spre dem utover de respektive markeder, ødelegge den amerikanske og britiske økonomien, skape fullstendig kaos – og vinne krigen. Slik gikk det som kjent ikke.

Virkelige hendelser

Historien er basert på virkelige hendelser, den norske typografen Moritz Nachtstern som også satt i Sachenhausen, skrev ei bok om det allerede på slutten av 40-tallet. Det er ingen tvil om at hvis «Operasjon Berhard» hadde lyktes, ville det gått riktig ille.

Jeg aner ikke hvor mange dramaer som er laget fra nazistenes dødsleirer. Mange av dem er klassikere.

Stort mot

Som filmskaper skal en ha stort mot for å gå i gang med enda ét. Lista ligger skyhøyt. Når det er sagt, kunne det gått mye verre med Ruzowitzkys film. Den er godt nok fortalt at den fungerer bra som underholdning med mening. Tidskoloritten er fin, skuespillet også. Likevel klarer den ikke å styre utenom de forventede og forslitte klisjeene i typegalleriet: Den sadistiske kommandanten, den idealistiske kommunisten, den kyniske øverstkommanderende som befaler drap i øst og vest, men aldri legger hånd på sine barn. Det hindrer den fra å føles som helt ekte vare.