Nesten en million i overskudd for Moldejazz

Men noen tar festivalen for gitt, mener festivalsjefen.

– Moldejazz har utviklet seg til å bli en kronjuvel, sa styreleder Britt Flo da årets festival ble avrundet med en pressekonferanse lørdag.

Da gjensto fortsatt en rekke konserter og klubbarrangementer før punktum ble satt søndag.

Fordi Molde International Jazz Festival har knutepunktstatus, er Flo oppnevnt av Kulturdepartementet. Hun er godt fornøyd med det hun har opplevd i sin første festival som styreleder.

– Moldejazz er den største identitetsskaperen for Romsdal, og kanskje også for Møre og Romsdal. Festivalen har blitt ekstremt viktig, sier Flo.

I pluss

Festivalsjef Jan Ole Otnæs og hans medarbeidere har fått mye skryt for et godt program i år. Det viser seg også at festivalen har solgt bedre enn budsjettert og at Moldejazz ligger an til et overskudd på 900.000 kroner.

Det er solgt flere billetter enn de 24.000 festivalen hadde budsjettert med. Prognosen tilsier et billettsalg på 7,3 millioner kroner, det samme som den offentlige støtten. Sponsormidler utgjør 2,8 millioner kroner og salgsinntekter 4,4 millioner kroner.

Otnæs er fornøyd med sponsorene, men ikke like godt fornøyd med alle lokale næringsdrivende i Molde.

NÆR PERFEKSJON: Steely Dan leverte varene under Moldejazz, ifølge Dagbladets anmelder Terje Mosnes. Foto: LARS EIVIND BONES
NÆR PERFEKSJON: Steely Dan leverte varene under Moldejazz, ifølge Dagbladets anmelder Terje Mosnes. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

– Noen tar festivalen for gitt. Bidraget tilbake er lite, samtidig som de selv har en høy aktivitet som direkte følge av festivalen, sier han til NTB.

Flo, som er daglig leder i Molde Næringsforum, mener at dette vil endre seg til det bedre over tid.

På skinner
Ifølge festivalledelsen har det meste gått på skinner i år, selv om det har vært noen problemer med forsinkede artister og bortkomne instrumenter. Blant annet satte SAS opp et større fly via Kristiansund for å få en forsinket Dave Holland Quintet tidsnok fram til konsertstart.

Den største ubehagelige overraskelsen var at London Elektricity & MC Wrec, som skulle spille på Kulturhuset Klubb lørdag kveld, ikke kom fram i det hele tatt på grunn av reiseproblemer.

Otnæs sier at hans største jazzopplevelse i år var Wayne Shorter Quartet fredag kveld. Han er også godt fornøyd med Terje Rypdals innsats som årets Artist in Residence. Rypdal avsluttet en knalltøff uke i Molde domkirke lørdag kveld, med konsertstart klokken 23 for en fullsatt kirke. Der møtte han musiker og festivalåpner Ketil Bjørnstad.

Jubileum

Om tre år runder landets eldste jazzfestival 50 år, og arbeidet med å forberede dette jubileet har allerede startet. Det arbeides med å realisere et jazz- og teaterhus i Molde sentrum, og i øyeblikket arbeides det med utformingen av dette bygget.

Lørdag kom kulturminister Trond Giske til Molde for å ha møter med festivalledelsen og for å overvære noen av konsertene på den aller siste dagen av Moldejazz.

Otnæs håper på positive vedtak om jazz- og teaterhuset i løpet av høsten, slik at det kan stå ferdig til jubileet. For øvrig ønsker han ikke å røpe hvilke tanker det arbeides med for jubileumsåret.

Rekrutteringen på musikersiden behøver Moldejazz ikke bekymre seg for. Det er en enorm oppblomstring av unge, dyktige jazzmusikere. Unge, norske jazzmusikere står også sterkt internasjonalt. Det ferskeste eksemplet på det er Mathias Eick, som i januar i år ble kåret til årets internasjonale jazztalent av International Jazz Festivals Organization (IJFO).

(NTB)

LES OGSÅ:

TILBAKE I MOLDE: Silje Nergaard fikk et slags gjennombrudd da hun som ung tenåring sang på en jamsession i Molde. På Moldejazzens siste dag var hun tilbake.
MINISTER I MOLDE: Kulturminister Trond Giske ankom, ledsaget av festivalsjef Jan Ole Otnæs.
MIRA VAR MED: Mira Craig sang både fra sitt nye album Tribal Dreams, og gamle låter fra albumet Mira Mira.