Nesten full fjernkontroll

Logitechs nyeste rydder opp på tv-bordet.

HUB: Dingsen til høyre mottar signaler fra Logitechs Harmony Ultimate-fjernkontroll (til venstre) og smarttelefoner med Logitechs Harmony-app. Foto: Logitech
HUB: Dingsen til høyre mottar signaler fra Logitechs Harmony Ultimate-fjernkontroll (til venstre) og smarttelefoner med Logitechs Harmony-app. Foto: LogitechVis mer

Lei av fjernkontroll-kaos foran tv, hjemmekino eller musikkanlegg? Da trenger du en programmerbar universalfjernkontroll som kan erstatte hele batteriet av irriterende plastdinger.

Logitech har lenge vært ledende i dette markedet.  Deres forrige modell med berøringsskjerm, Harmony Touch, fikk meget pen medfart da den ble testet på disse trakter i fjor.

Den nye modellen, Harmony Ultimate, er enda noen hakk hvassere.

Selve fjernkontrollen er temmelig identisk, men det nye er Harmony Ultimate Hub, en mottaker du plasserer i mediebenken. Den mottar signalene fra fjernkontrollen via såkalt RF, altså radio. Signalet videresendes til enhetene som skal styres, enten infrarødt, eller via Bluetooth om du skal styre en Sony Playstation 3

Et par små «satelitter» som forsterker det infrarøde signalet kan også kobles til og  plasseres inne i skap for å styre enheter du ikke har framme, eller bare rundt i rommet for å gi bedre signal til enheter som står kinkig til med tanke på signalstyrke.

Huben kobler seg også til det trådløse hjemmenettverket, og kan styres med Logitechs programmerbare Harmony-app for Android eller iOS.

Er du fornøyd med å bruke appen, trenger du strengt tatt ikke Ultimate-fjernkontrollen. Da kan du spare en del hundrelapper på å kjøpe den noe enklere Logitech Harmony Smart Control, som gir deg huben og en noe enklere fjernkontroll uten berøringsskjerm som «backup».

Huben selges dessverre ikke som enkeltstående produkt.

Oppdatert: Jeg fikk opplyst fra Logitechs PR-ansvarlige i Norge at Harmony Hub ikke kan kjøpes separat. Men en leser, @summarius, sier på Twitter at han har sett Harmony Hub til salgs som enkeltstående produkt hos en norske elektronikkjede. I så fall er det dette som er det gode kjøpet.

Du kan sette opp fjernkontrollen til å styre dine enheter (forsterker, tv, dvd-spiller etc.) og aktiviteter (for eksempel «se film») via websiden myharmony.com, i appen for Android eller iOS, eller direkte på fjernkontrollen når denne er koblet til wi-fi.

Selv har jeg testet flere av Logitechs universalfjernkontroller tidligere, og hadde defor alle mine enheter og aktiviteter liggende inne i Logitechs database. Å overføre dem til den nye, gikk raskt og smertefritt. Det gjør det etter min erfaring også å sette opp enheter og aktiiteter når du begynner fra begynnelsen.

Vel å merke om du på forhånd har skaffet deg oversikt over alle dine dingsers produktnavn- og nummer, hvilke produkter som skal brukes i hvilke aktiviteter og hvilke inn- og utganger som skal være i bruk.

Så er det bare å følge oppsettassistenten, opprette nye aktiviteter som «se på tv» eller «spille dvd», og legge til de relevante produktene og instillingene for disse. Min erfaring er da at det i ni av ti tilfeller virker som det skal.

Men løsningen er ikke hundre prosent vanntett.

Har du et komplisert system, der utganger skal skiftes og flere enheter av og på for ulike aktiviteter, skal det en del innsats til for å få det til å fungere sømløst. Har du, som meg, komponenter med strømbrytere som ikke lar seg styre via fjernkontroll, har du ennå et problem. En annen irritasjonsfaktor er at bytte av aktiviteter ofte fører til at en enhet som brukes i begge aktivtetene, for eksempel en forsterker, slås av når fjernkontrollen egentlig prøver å slå den på.

Da kan du nok ende opp med å erfare at du enkelte ganger må supplere Harmony med en annen fjernkontroll, eller en tur bort til anlegget.

I mitt system må for eksempel cd-spilleren slås på fysisk. Jeg har også er HDMI-switch som kobler flere bildekilder til mine noe tilårskomne flatskjerms ene HDMI-inngang. Denne nektet å la seg styre, selv om den ligger inne i Harmony-databasen. Fjernkontrollen har jeg surret bort, og dermed kunne jeg ikke lære Ultimate kommandoene. En hjelpsom kar på Logitechs kundeservice fortalte meg at jeg da måtte skaffe til veie de såkalte HEX-kodene fra produsenten til akkurat dette produktet, slik at disse kan legges inn.

At et produkt ligger inne med riktig produktnavn i databasen, er nemlig ikke det samme som at kodene som skal styre produktet er lagt inn, eller at de er komplette. I de fleste tilfeller vil de være det, men ikke alltid.

Her er vi ved en av de få ulempene ved et produkt der brukerne selv bidrar til å holde produktets økosystem oppdatert.

Men når alt først er slått på riktig på, går det greit å bruke Ultimate til å styre aktivitetene, via knapper og den lille berøringsskjemen som støtter sveipebevegelser for for eksempel volum opp/ned eller neste/forrige spor. Alle «knapper» på skjermen kan legges inn etter ditt eget ønske, på så mange skjermbilder du trenger, og en del av de fysiske knappene kan også programmeres.

Selve berøringskjermen kunne gjerne vært større, det blir fort litt knoting og hopping mellom flere skjermbilder. Men her er det gjort en avveining mot behovet for å beholde plass til en del faste, fysiske funksjonsknapper som brukes i nær sagt alle aktiviteter.

App eller fjernkontroll?

Appen fungerte utmerket, og kan tilpasses dine behov hva angår skjermbilder, knapper og menyer.

Selv endte jeg likevel ofte opp med å bruke fjernkontrollen mye av tida. Den er ergonomisk i en annen liga, og på mobilen holder jeg jo på med en masse annet tøys mens jeg ser på tv.