Nesten-godt fra skogene

Prisbelønte Arnfinn Kolerud debuterte i 1996 med barneboka «Berre ikkje brøyteplogen kjem». «Langt fra Bambus» er da også en slags barnebok for voksne.

Hovedpersonen er et plantet grantre kalt «Den nye tid», samt vennene hans Ordrakelet, eineren Einar og furuen Furora. Vi følger dem i flere generasjoner: «stammekrigen» mellom de ulike trærne, fortvilelsen over at menneskene blander seg inn i naturen, deres refleksjoner omkring Bonden og hans familie. Men først og fremst Den nye tids søken etter «meningen med livet», en virkelighetssøken der utforskningen av språket spiller en sentral rolle.

En sær tematikk altså, store spørsmål og et originalt perspektiv. Og boka er da også morsom og underholdende nok, hovedsakelig fordi Kolerud er en intelligent og humoristisk ordkunstner.

Men det blir liksom med disse halvfleipete ordspillene og morsomhetene. Som leser blir jeg noe frustrert idet jeg hele tida lurer på hvor Kolerud egentlig vil med denne boka, med de mange store spørsmålene og småmorsomme svarene.