Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nesten halve Norge har et abonnent. Nå risikerer gigantene avgift fra staten

Staten bestiller gransking av pengestrømmene i bransjen.

SKAL GRANSKES: Netflix og andre strømmetjenester tar stadig større markedsandeler. Nå vil Kulturdepartementet granske hvor pengene i filmbransjen havner. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
SKAL GRANSKES: Netflix og andre strømmetjenester tar stadig større markedsandeler. Nå vil Kulturdepartementet granske hvor pengene i filmbransjen havner. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer

Inntektene til norsk filmbransje faller, samtidig som strømmetjenestene vokser. Nå bestiller staten gransking av pengestrømmene i bransjen.

Allerede for to år siden varslet kulturminister Thorhild Widvey (H) at hun ville ha en utredning om økonomien i bransjen, og nå er bestillingen endelig lagt ut på anbud, skriver Klassekampen. Den som tar på seg oppdraget, skal blant annet se på verdikjeden for norske og utenlandske serier som tilbys i Norge.

- Vi er veldig fornøyd med at departementet omsider tar dette grepet, sier direktør Torbjørn Urfjell i Virke Produsentforeningen, som organiserer norske filmprodusenter.

Mens vi kjøper langt færre DVD-er og Blu-rays, abonnerer nesten halvparten av nordmenn på Netflix. HBO Nordic og Viaplay kommer på de neste plassene over de største strømmetjenestene. Bransjen håper utredningen kan føre til at disse tjenestene blir pålagt en avgift som skal gå til norsk filmproduksjon.

- Å kartlegge økonomien er kanskje det viktigste verktøyet for å flytte diskusjonen flere hakk mot å innføre en avgift eller andre tiltak som kan føre til at flere bidrar til norsk innholdsproduksjon, sier Urfjell.

(NTB)