ERNA VALGTE SIV: Men 43 % av Høyre-velgerne vil ha Trine og Knut Arild istedenfor. På bildet: Erna Solberg (H) Trine Skei Grande (V) Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ERNA VALGTE SIV: Men 43 % av Høyre-velgerne vil ha Trine og Knut Arild istedenfor. På bildet: Erna Solberg (H) Trine Skei Grande (V) Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Meningsmåling:

Nesten halvparten av Høyres velgere vil vrake Frp

Solberg valgte Frp framfor sentrum. Det er nesten hver andre Høyre-velger uenig i.

Kommentar

Det var et varslet farvel, men likefullt dramatisk. Knut Arild Hareide og KrF tok i går med seg mandatene Erna Solberg og regjeringen trenger for å få flertall med til en opposisjonstilværelse på Stortinget.

Bakgrunnen: Høyre valgte å knytte de tetteste båndene de neste årene med Fremskrittspartiet, framfor med sentrumspartiet KrF og det Høyre-trofaste partiet Venstre.

Det har i lang tid vært åpenbart for de fleste at Erna Solberg foretrekker Siv Jensen framfor Trine Skei Grande og Hareide. Kanskje ikke av kjærlighet, men av taktikk: Solberg er redd for å lekke velgere til høyre, og hun vet at hun er avhengig av Frps støtte - i regjering eller som støtteparti - i all overskuelig framtid.

Det har derfor irritert de aller fleste at KrF og Venstre stilte til valg på en sentrum + Høyre-regjering. Ja, de er lov å fortelle velgerne hva som er drømmescenariet, men det var likevel en lettelse å få bekreftet at spillet for galleriet i går endelig var over. Det blir ingen Høyre + KrF + Venstre-regjering.

Men hva mener egentlig velgerne om Solbergs valg av foretrukket partner?

I en fersk meningsmåling Ipsos har gjennomført for Dagbladet sier så godt som alle Frps velgere at de ønsker at partiet skal sitte i regjering. Styringsviljen er stor, og selv om Frp har slitt med å innfri lovnader til velgere om blant annet fjerning av bompenger, ser de verdien av å ha sine egne politikere ved roret. Det er umulig for Solberg å frata Jensen regjeringsmakt, for så å be om hennes støtte til en ny regjering.

Nesten hver andre Høyre-velger sier imidlertid at de foretrekker et regjeringsalternativ uten Frp. Det er oppsiktsvekkende mange. Solberg og Jensen har styrt regjeringen på en solid måte sett med deres øyne de siste fire årene. At så mange svarer at Høyre burde valgt annerledes, er et kraftig signal for Solberg.

KREVENDE SPAGAT: Statsminister Erna Solberg kan få en tøff oppgave når hun skal holde sentrum og Frp samlet i fire år til. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KREVENDE SPAGAT: Statsminister Erna Solberg kan få en tøff oppgave når hun skal holde sentrum og Frp samlet i fire år til. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det er likevel vanskelig å si om svarene skyldes misnøye med Frp eller ei. Nærmere 90 prosent av KrF- og Venstre-velgerne ønsker en blågrønn regjering fremfor en regjering med Høyre og FrP. Det er tenkelig at moderate Høyre-velgere på samme måte vil at Solberg skal trekkes mot sentrum framfor ytre-høyre i norsk politikk.

Det er også mulig misnøyen med Frp er stor blant Solbergs velgere. Frp har vært en belastende regjeringspartner i både økonomiske og verdipolitiske spørsmål. Det at nesten halvparten sier at de ønsker sentrum framfor Frp, er en spagat som kan bli krevende for Solberg å stå i de neste fire årene.