Nesten ingen vil se monster gå amok i Norge

Amerikansk kjempeflopp.

(Dagbladet.no): I filmen «Outlander» krasjlander et romskip i en norsk fjord, år 709 e.Kr. Dette er oppstarten til et fryktelig slag der en mannevond alien går amok og begynner å drepe vikinger.

Det høres kanskje ut som et sært utgangspunkt, men filmen - som har kjente navn som John Hurt og Ron Pearlman på rollelista - skal absolutt ha noe for seg, ifølge blodfans av sjangeren.

Den jevne amerikanske billettkjøper ignorerte imidlertid «Outlander» i åpningshelgen. Filmen spilte bare inn drøyt 300 000 kroner i premierehelgen i USA, ifølge Boxofficemojo.

Hårete klisjeer
Selv om den bare ble sluppet i begrenset distribusjon, er det et svakt tall - særlig med tanke på at filmens budsjett er på over 200 millioner kroner.

KOMMER PÅ KINO I NORGE: Trolig i løpet av våren.
KOMMER PÅ KINO I NORGE: Trolig i løpet av våren. Vis mer

De fleste vanlige filmanmeldere har vært lite imponert. På Metacritic oppnår den for eksempel bare en score på 40 av 100. San Francisco Chronicle latterliggjør den presise tidsangivelsen til år 709 e.Kr.

- «Norge, år 709» - du vet, i motsetning til «Norge, år 708», som var lenge før ting begynte å bli interessant. Eller «Norge, 710», da moroa allerede var over. «Norge, år 709». Tre ord, og du vet hva du får: Dyreskinn, hjertelig mannelatter og nok mjød til å drukne en hest, skriver avisas anmelder, som først og fremst slakter filmens andre halvdel. 

Det gjør også Miami Herald:

«Ingen kan redde Outlander fra å synke ned i en gjørme av hårete klisjeer, som gjør den best egnet for å se gratis på tv, seint om natta. Etter en six-pack eller to. Hvis du lider av insomnia. Og det ikke er noe som helst annet på».

Nesten ingen vil se monster gå amok i Norge

Kommer til Norge
Den skuffende åpningen er nok en ekstra nedtur for mange skribenter av den litt mer nerdete legningen, som hadde gitt filmen positiv omtale etter å ha sett den på en film- eller fantasyfestival.

Blant dem som hadde gitt den sin støtte var blant annet den populære filmsiden Ain't It Cool News.

Filmen ble for øvrig spilt inn på Newfoundland, og vikingskipet i «Outlander» er modellert etter Osebergskipet.

«Outlander» er ventet å få Norgespremiere i løpet av våren. 

SLEMT MONSTER: Obs! Spiser vikinger.
SLEMT MONSTER: Obs! Spiser vikinger. Vis mer