Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nesten maks for Xbox

I går ble Microsofts nye spillemaskin Xbox vist fram til noen få spillentusiaster i Oslo. Boksen levde ikke helt opp til forventningene, men får likevel terningkast fem. - Grafikken kan bli bedre, mener Dagbladets ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinn Xbox! Godt skjult, bak ei anonym dør påmalt en grønn X, ble dataspillenes framtid vist fram i går. Fem eksemplarer av Microsofts Xbox var satt ut for testing.

Dagbladets kritiske spillekspert, Håvard Steinde (14), mente før testingen at Nintendos nye spillemaskin GameCube kom til å ta rotta på Microsofts Xbox.

<> Xbox <>
  • Pris rundt 4000 kr.
  • 733 MHz prosessor
  • 300 MHz 3D grafikkprosessor
  • 64-kanalers lyd
  • 8 GB harddisk
  • 4X DVD-spiller
  • Tilkobling til bredbånd
  • <>Kommer i norske butikker 14. mars 2002

Så det var spent stemning da han begynte prøvekjøringen av Xbox, fire måneder før den kommer til Norge.

Utrolig lyd

Det var mulig å teste fire forskjellige spill. Øynene falt først på skytespillet «Halo», som svært mange ser fram til. Etter tjue minutters testing var dommen klar:

- Det er bra stemning i spillet, og det er spennende. Men jeg liker ikke at fiendene er aliens. Lyden er utrolig bra, grafikken er bare grei, sier Håvard.

Lenger inne i lokalet kunne vi teste bilspill, snøbrettspill og et action-/eventyrspill. Sistnevnte het «Oddworld: Munch\'s Oddysee», og var litt kjedelig før vi hadde lært alle kontrollene. Men «Amped: Freestyle Snowboarding» falt i smak med en gang.

- Dette er det beste snowboardspillet jeg har prøvd. Her var det mange tøffe triks, sier Håvard.

Han måtte nærmest dras vekk fra maskinen etter å ha fått til noen doble saltoer og andre halsbrekkende stunts som er tryggest å utføre på en skjerm:

<> Microsoft kommer trolig til å tape mellom en og to milliarder dollar på Xbox de første åra.

Den amerikansk investeringsbanken Morgan Stanley sier det er flere grunner til selskapet vil tape store summer fram til 2003-2004.

<>For det første er konkurransen på markedet knallhard, og det vil ta tid før Xbox vinner skikkelig terreng. I tillegg vil trolig utsalgsprisen ligge langt under de egentlige produksjonskostnadene. Selskapet skal bruke 500 millioner dollar på markedsføring av Xbox.

- Løypene var realistiske, og bevegelsene var flotte. Grafikken var ikke super, men slett ikke dårlig.

Microsoft har fått en del kritikk for håndkontrollen som følger med Xboxen.

- Den er bedre enn kontrollen til Nintendo 64, men er kanskje litt kompleks. Jeg gir den terningkast fire. Lyden fikk full pott - terningkast seks.

Pluss for DVD

Etter en helhetsvurdering får Xbox en femmer på terningen.

- Grafikken kan bli bedre, men det tror jeg den blir når programmererne får utnyttet mer av kapasiteten i maskinen.

Han sier det er et pluss at den har DVD, og at den kan kobles til Internett.

Konklusjon

- Jeg vil heller ha Xbox enn PlayStation 2. I konkurranse med GameCube er jeg ikke helt sikker. Jeg liker egentlig best å spille basketball - utendørs, konkluderer Håvard.

OPPSLUKT: Dagbladets spillekspert Håvard (14) tester Microsoft Xbox.
Hele Norges coronakart