Nesten surrealistisk

Oppfinnsomhet og viltre ideer i en roman som aldri helt treffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Darwins datter» er John Alfheims andre roman, og utkommer fem år etter debuten med «Skygge fra fugl». I mellomtida har han blant annet vunnet en Amanda-statuett som filmskaper, og i hans nye roman er film et framtredende moment, på flere plan.

Romanen er et oppkomme av besynderlige opptrinn og viltre ideer. Jeg-fortelleren kaller seg selv for sædromantiker; han har samlet all sæden han har utgytt på glass.

Glassene begraver han i en isbre under et selvvalgt eksil på vidda. Han kommer så ned til Oslo for å fortelle sin jevnaldrende onkel og tidligere kamerat, Georg Borg, at han kan dra til helvete, og for å gå i begravelsen til Serena Vega, Darwins datter, som han og onkelen begge har hatt et forhold til.

Vennskap

Hun seiler en dag inn i livene deres, og romanen forteller om forholdet de tre imellom, om treenigheten de utgjorde: fortelleren og Georg delte drømmer, Georg og Serena knullet, og fortelleren og Serena snakket.

Darwin selv, naturvitenskapsmannen, blir på ulike måter en slags personlig filosofi for fortelleren. Georg blir siden filmskaper og lager en film om forholdene deres, en patetisk fiasko, men som for fortelleren gir anslaget til å dvele ved fortida. Det handler om utferdstrang, om vennskap og forhold, om distanse, om utvikling og manglende kausalforbindelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer