Nesten-ulykke ble suksessfilm

Peter Howitt ble nesten påkjørt i London for seks år siden. Hadde ikke det skjedd, ville han ikke i dag blitt omtalt i Dagbladet som ny britisk suksessregissør.

Han skulle ringe til en kompis og gikk langs fortauet og lurte på om det var best å ringe hjemmefra eller gå over til telefonkiosken på den andre siden av gata.

- Jeg tenkte vel på dette i to sekunder, snudde og gikk ut i trafikken uten å se meg om.

200 millioner

Og da Howitt sto skjelvende og pustet ut på den andre siden av gata, ringte han til kompisen og sa at han hadde fått en fantastisk idé til en film:

- For hva om sjåføren som nesten kjørte meg ned ikke hadde klart å stoppe? Hva hadde skjedd med livet mitt om en slik liten hverdagslig detalj som å krysse gata hadde endt i en katastrofe?

Vel, da hadde Howitt altså ikke sittet på toppen av Grand Hotell i Oslo med siste rapport fra salgskontoret: Forviklingskomedien «Sliding Doors» har spilt inn over 200 millioner kroner etter å ha gått på kino to måneder i USA og Storbritannia.

To handlinger

Men suksessen kom ikke over natta: Det tok halvannet år før Howitt - da en arbeidsløs skuespiller - begynte å skrive på filmmanuset, som originalt nok har to alternative handlingsforløp etter at en ung kvinne (Gwyneth Paltrow) blir sparket fra jobben.

I det første tar hun T-banen hjem til kjæresten, bare for å finne ham i seng med en annen kvinne. I det andre kommer hun for seint til T-banen, og blir forstyrret av andre hendelser, slik at kjæresten får den andre ut av dobbeltsenga i tide.

Forandret livet

Og hva om ikke Howitts kamerat, skuespilleren John Hannah, hadde vist manuset til regissør og produsent Sidney Pollack?

- Ingen ville gi oss penger til filmen før Pollack ringte og sa: «Hvor mye trenger du? Gi meg én uke.» Etter ti dager hadde han samlet ni millioner dollar, sier Howitt.

- Og hva hadde skjedd meg deg hvis...?

- Aner ikke. «Sliding Doors» har forandret livet mitt, sier Howitt - som nå sitter på en eksklusiv kontrakt med filmselskapene Miramax og Paramount om å lage film av Dickens-klassikeren «David Copperfield».