Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Netanyahu og Israel bader seg i mørkeblått foran valget

Det spiller ingen rolle hvem som vinner i morgen, bortsett fra at Israels statsminister kan slippe unna korrupsjonstiltale.

GIGANTOMANI: Det spares ikke på veggplassen når det henges opp valgplakater av Benjamin Netanyahu og hans trofaste støttespiller Donald Trump. Foto: JACK GUEZ/ AFP/NTB Scanpix
GIGANTOMANI: Det spares ikke på veggplassen når det henges opp valgplakater av Benjamin Netanyahu og hans trofaste støttespiller Donald Trump. Foto: JACK GUEZ/ AFP/NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Det vakte internasjonal oppsikt da statsminister Benjamin (Bibi) Netanyahu i forrige uke gjorde det klart at Israel vil annektere den strategisk viktige og svært fruktbare Jordan-dalen hvis han vinner morgendagens valg. Det som ikke kom fram, var at Netanyahus politiske rival og valgkonkurrent, Benny Gantz, hevdet at statsministeren hadde stjålet hans idé. Gantz, som er tidligere forsvarssjef, har lenge vært opptatt av en slik annektering.

Det har selvfølgelig Netanyahu også, men det viktigste med dette eksemplet er at det ikke spiller noen særlig rolle om Netanyahu eller Gantz blir regjeringssjef når israelske velgere har sagt sitt. Israelsk politikk er mørkeblå – og blottet for alt som smaker av forhandlinger med Palestina om en levedyktig fredsavtale som kan få slutt på en over sytti år gammel blodig konflikt.

Mens Israel i 30 år var preget av et dominerende arbeiderparti, var situasjonen langt inn i det første tiåret av dette årtusen at høyre- og venstresida var omtrent jamnstore. Så dro Netanyahu landet stadig mer til høyre – de siste par-tre åra med god hjelp av USAs president Donald Trump. I dag er arbeiderpartiet nærmest utradert, med fem-seks prosents oppslutning på meningsmålingene. Enkelte pessimister mener til og med at det gamle regjeringspartiet ikke når sperregrensa for å komme inn i nasjonalforsamlingen Knesset; 3,25 prosent.

Men er ikke dette bare det samme som skjer i store deler av Europa, der sosialdemokratiet ikke lenger er en maktbastion? Ikke helt, for i Israel fins det ikke noen annen sterk venstreside som kan fange opp arbeiderpartiets frafalne velgere. Meretz som på mange måter er Israels svar på SV her i Norge, kommer seg trolig litt over sperregrensa, men det er i en valgallianse sammen med blant andre det svært marginale miljøpartiet Grønn bevegelse. Verken sosialisme eller full trøkk på miljøvern står høyt på priolista til israelske velgere.

Splittelsen mellom Netanyahu og Gantz går først og fremst på hvem man skal samarbeide med. Netanyahu satser på de høyreorienterte nasjonalistiske religiøse partier, Gantz på høyreorienterte sekulære partier. Gantz ønsker å svekke de religiøse partienes sterke innflytelse i Israels politikk, og nærmeste samarbeidspartner er tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman, født og oppvokst i det tidligere Sovjetunionen. Lieberman, som leder partiet Israel Beiteinu (Israel, vårt hjem), er en skikkelig hauk og gikk ut av Netanyahus regjering i fjor fordi han mente statsministeren var for veik i forhold til Hamas i Gaza.

Drøye tjue prosent av israelske statsborgere er arabere, og de stiller med ei fellesliste under morgendagens valg. Den støttes av 85 prosent av arabiske velgere, men lav valgdeltakelse gjør at denne lista på langt nær blir så representativ i Knesset som den kunne ha blitt. Og uansett har arabiske partier aldri spilt noen stor rolle i israelsk politikk.

Meningsmålingene spår et jevnt løp mellom de to blå blokkene med Benny Gantz sitt parti Kahol Lavan (Blått og hvitt) et lite hestehode foran Netanyahus Likud. Partiet som kan avgjøre det hele, er ekstremistpartiet Otzma Yehudit (Jødisk Makt) som av mange israelere kalles både rasistisk og fascistisk. Partiet spiller på de samme strengene som rasistpartiet Kach, som ble forbudt i Israel i 1994 etter å ha hyllet den jødiske bosetteren Baruch Goldsteins drap på 29 palestinere i bønn i Abraham-moskeen i Hebron. Partilederen, Michael Ben-Ari, var disippel av Kachs grunnlegger Meir Kahane.

Statsminister Netanyahu har hatt et ambivalent forhold til Jødisk makt, avhengig av hvor godt partiet har ligget an på meningsmålingene. Sist fredag – da Jødisk makt ble målt under sperregrensa, ba han partiets støttespillere om å stemme Likud – for at stemmer ikke skulle bli «bortkastet».

Morgendagens valg er ikke bare et spørsmål om Netanyahu blir gjenvalgt, men også om hans eventuelle koalisjon vil godta at Knesset vedtar en ny lov som gjør at en sittende statsminister ikke kan bli tiltalt for lovbrudd. Israels riksadvokat Avichai Mandelblit vil trolig tiltale Netanyahu for tre tilfeller av korrupsjon, bedrageri og tillitsbrudd i løpet av svært kort tid.

«Netanyahu vil ødelegge Israels demokrati for å overleve», skrev den israelske avisa Ha'aretz på lederplass i går.

Kanskje vil støtte fra Donald Trump bli avgjørende for morgendagens valg. Lørdag tvitret han at han hadde snakket med Netanyahu om en mulig gjensidig forsvarspakt mellom Israel og USA, noe som er søt musikk i svært mange israeleres ører. For fred i regionen er imidlertid ikke en slik pakt særlig bra.

Israels politiske himmel er blå, men den trues av mørke skyer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling