Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gjenvalgt som partileder:

Netanyahus valgseier er en hån

Nå synes Israel å ha havnet i et etisk og justispolitisk mørke.

GJENVALGT: I november ble Netanyahu tiltalt for bedrageri, bestikkelser og tillitsbrudd i tre forskjellige saker. I forrige uke ble han gjenvalgt som leder for Likud-partiet. Foto: NTB Scanpix
GJENVALGT: I november ble Netanyahu tiltalt for bedrageri, bestikkelser og tillitsbrudd i tre forskjellige saker. I forrige uke ble han gjenvalgt som leder for Likud-partiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det er ikke ofte vi ser så mange velgere vise forakt for rettsstaten som vi så torsdag i forrige uke. Da vedtok medlemmene av det israelske Likud-partiet at deres korrupsjonstiltalte statsminister Benjamin Netanyahu fortsatt skal være deres leder for å vinne nok et nyvalg 2. mars, det tredje på ett år. Bare litt under halvparten av Likuds 116 000 medlemmer stemte, men valgseieren til Netanyahu var overveldende; 72 prosent mot 28 prosent for utfordreren, den enda mer høyreorienterte Gideon Sa'ar

I november ble Netanyahu tiltalt for bedrageri, bestikkelser og tillitsbrudd i tre forskjellige saker. Sjøl om han ennå ikke er dømt, tyder alt på at riksadvokat Avichai Mandelblit har gjort en meget grundig jobb i sin etterforskning. For Netanyahu er det om å gjøre å få utsatt denne saken så lenge som mulig.

LAV VALGDELTAKELSE: Den arabiske valgdeltakelsen var eksepsjonelt lav i det israelske valget, der Benjamin Netanyahu kom seirende ut som statsminister, for sin femte periode. Nå hevder et PR-byrå å stå bak kontroversene. Video: CNN, NTB Scanpix, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Nyvalget i mars kommer fordi verken Netanyahu eller hans rival Benny Gantz klarer å stable et nødvendig regjeringsflertall på beina. Netanyahu har også en annen viktig oppgave; han må sikre seg et flertall som gir ham immunitet, slik at han kan fortsette å regjere sjøl om han blir dømt. Men han står også overfor et annet hinder fordi israelsk høyesterett skal si sitt i denne saken. Et møte er berammet til nyttårsaften.

Hvorfor gir så Likud-velgerne en korrupsjonstiltalt politisk leder sin støtte? Mange mener, ikke minst ved å lytte til Netanyahus retorikk, at mannen er utsatt for en heksejakt. Andre synes ikke det han er tiltalt for er så farlig. Og ikke minst ser mange på statsministeren som garantisten for landets sikkerhet. Han er Mr. Security.

Og i et land der venstresida nesten er helt utradert, ser folk flest bare i retning USA, der Donald Trump er den beste amerikanske støttespilleren de noensinne har hatt. Og Trump viser jo også en total forakt for retten – med støtte fra store deler av det amerikanske folk.

- Hvis Gud vil, skal jeg lede Likud til en storseier i mars, sa Netanyahu etter torsdagens Likud-valg. De fleste spådommer går ut på at heller ikke dette valget vil gi noen avklaring, men man vet aldri med denne politikeren som også er blitt kalt mirakelmannen.

Men uansett må de siste dagers hendelser være trist for et land som i Det gamle testamentet og i nyere tid er blitt omtalt som «et lys for nasjonene». Nå synes Israel heller å ha havnet i et etisk og justispolitisk mørke.