KOMMENTARER

Netanyahus venneflokk samles i Jerusalem

De er få. Noen er små, andre er mørkeblå.

Stemt sammen: Rodrigo Duterte (øverst til venstre), Salva Kiir Mayardit, Benjamin Netanyahu, Jimmy Morales, Juan Orlando Hernández og Donald Trump. Foto: NTB Scanpix
Stemt sammen: Rodrigo Duterte (øverst til venstre), Salva Kiir Mayardit, Benjamin Netanyahu, Jimmy Morales, Juan Orlando Hernández og Donald Trump. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Donald Trumps erklæring om Jerusalem som Israels hovedstad har ført til allmenn fordømmelse i FN, men har også vist hvilke land Israel virkelig kan stole på. Nå planlegger flere å flytte ambassadene sine fra Tel-Aviv til Den hellige stad.

Ni land stemte forrige torsdag mot FN-resolusjonen som tar avstand fra Trumps Jerusalem-erklæring. Det var en imponerende liste av stater som ga sin støtte til den amerikanske presidenten og Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Guatemala og Honduras var «stormaktene» blant dem. Ellers var det et lite vestafrikansk land, Togo, og fire små stillehavsøyer, Marshalløyene, Mikronesia, Nauru og Palau, som logret med halen.

Mandag gjorde Guatemalas president Jimmy Morales det klart at også han vil flytte sitt lands ambassade til Jerusalem. Samtidig sa den israelske viseutenriksministeren Tzipi Hotovely at Israel er i kontakt med minst ti land som vil gjøre som USA og Guatemala. Ifølge israelske diplomatiske kilder skal det blant annet dreie som om Honduras, Filippinene, Romania og Sør-Sudan.

Tsjekkias konservative president Milos Zeman fikk allerede før helgen Jerusalem-vibber og erklærte at han som Trump var på diplomatisk flyttefot. Det utspillet skjøt EUs utenrikssjef Federica Mogherini rask ned – etter å ha hatt en alvorsprat med Tsjekkias avtroppende utenriksminister Lubomir Zaoralek. Dermed kan også EU-landet Romania se langt etter å flytte sin ambassade til Jerusalem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer