Netanyahus venneflokk samles i Jerusalem

De er få. Noen er små, andre er mørkeblå.

Stemt sammen: Rodrigo Duterte (øverst til venstre), Salva Kiir Mayardit, Benjamin Netanyahu, Jimmy Morales, Juan Orlando Hernández og Donald Trump. Foto: NTB Scanpix
Stemt sammen: Rodrigo Duterte (øverst til venstre), Salva Kiir Mayardit, Benjamin Netanyahu, Jimmy Morales, Juan Orlando Hernández og Donald Trump. Foto: NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Donald Trumps erklæring om Jerusalem som Israels hovedstad har ført til allmenn fordømmelse i FN, men har også vist hvilke land Israel virkelig kan stole på. Nå planlegger flere å flytte ambassadene sine fra Tel-Aviv til Den hellige stad.

Ni land stemte forrige torsdag mot FN-resolusjonen som tar avstand fra Trumps Jerusalem-erklæring. Det var en imponerende liste av stater som ga sin støtte til den amerikanske presidenten og Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Guatemala og Honduras var «stormaktene» blant dem. Ellers var det et lite vestafrikansk land, Togo, og fire små stillehavsøyer, Marshalløyene, Mikronesia, Nauru og Palau, som logret med halen.

Mandag gjorde Guatemalas president Jimmy Morales det klart at også han vil flytte sitt lands ambassade til Jerusalem. Samtidig sa den israelske viseutenriksministeren Tzipi Hotovely at Israel er i kontakt med minst ti land som vil gjøre som USA og Guatemala. Ifølge israelske diplomatiske kilder skal det blant annet dreie som om Honduras, Filippinene, Romania og Sør-Sudan.

Tsjekkias konservative president Milos Zeman fikk allerede før helgen Jerusalem-vibber og erklærte at han som Trump var på diplomatisk flyttefot. Det utspillet skjøt EUs utenrikssjef Federica Mogherini rask ned – etter å ha hatt en alvorsprat med Tsjekkias avtroppende utenriksminister Lubomir Zaoralek. Dermed kan også EU-landet Romania se langt etter å flytte sin ambassade til Jerusalem.

Verken Togo eller Israel-vennene på de fire stillehavsøyene har ambassade i Tel Aviv og har neppe råd til å åpne en i Jerusalem heller. Så de for nøye seg med å være på Netanyahus verbale hitliste og besøke ham i byen de mener er Israels hovedstad. Honduras, Sør-Sudan og Filippinene fortsetter trolig med flytteplanene sine. Hva er det så disse landene og Guatemala har felles?

Alle får betydelig våpenhjelp av Israel, våpen som også har vært brukt til å slå ned intern opposisjon. Alle har svært omstridte statssjefer, som igjen er gode venner av Donald Trump. Filippinenes president Rodrigo Duterte har forblitt en av Netanyahus kompiser til tross for at han har omtalt seg sjøl som en ny Adolf Hitler. Honduras’ mørkeblå president Juan Orlando Hernández vant tidligere i måneden et presidentvalg der anklagene om valgfusk førte til store demonstrasjoner. Sør-Sudans president Salva Kiir Mayardit er en gjennomkorrupt afrikansk despot som leder sine regjeringsstyrker i en blodig borgerkrig, samtidig som han har utfordret FN ved å forfremme ettersøkte krigsforbrytere.

Men den største klovnen av dem alle er Guatemalas president Jimmy Morales, tidligere skuespiller og tv-komiker. Han er en nesegrus beundrer av Trump og en sterkt konservativ evangelisk kristen. Han vant valget på løfter om å stanse korrupsjonen, men endte opp med å gå til krig mot den internasjonale anti-korrupsjonskommisjonen CICIG.

Med slike bestevenner kan Netanyahu trygt se fram til 2018.​

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.