Netcom skal selge iPhone i Norge

Selv om Netcom-sjefen mente at dette ikke ville skje.

(Dagbladet.no): Den svenske telegiganten TeliaSonera offentliggjorde i dag at de har trukket det lengste strået i kampen om å introdusere Apples mobiltelefon iPhone på det norske markedet.

Lite informasjon

TeliaSonera, som eier blant annet den norske mobiloperatøren Netcom, melder via den meget knappe pressemeldingen at Apples populære mobiltelefon skal lanseres i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Litauen, Latvia og Estland en gang senere i år.

På nåværende tidspunkt ønsker ikke selskapet å gå ut med mer informasjon om lanseringstidspunkt eller mulig pris.

- Hvis du ser den norske pressemeldingen, er den kort. Det samme er den svenske og engelske utgaven. Vi kan ikke si mer på nåværende tidspunkt, opplyste en høflig, men bestemt pressemedarbeider hos TeliaSonera.

9.juni i år kommer iPhone i en oppdatert utgave, med blant annet støtte for 3G-nett.

Det er meget sannsynlig at det er denne versjon som blir lansert i Norge.

Også hos Telenor?

SKAL SELGES I NORGE: Men mobiloperatøren TeliaSonera, som eier Netcom, vil foreløpig ikke si noe om pris eller lanseringstidspunkt. Foto: SCANPIX
SKAL SELGES I NORGE: Men mobiloperatøren TeliaSonera, som eier Netcom, vil foreløpig ikke si noe om pris eller lanseringstidspunkt. Foto: SCANPIX Vis mer

Telenor har i lenger tid også vært i iPhone-forhandlinger med Apple.

Selskapets informasjonssjef Atle Lessum håper at også Telenor-kunder kan få tilgang å bruke iPhone, uten at det på nåværende tidspunkt foreligger noe klar avtale om dette.

Telenor er heller ikke opptatt av eneretten til å bruke Iphone, skal vi tro informasjonssjefen.

- Vi vet like lite som dere, men jeg håper at dette er en ikke-eksklusiv avtale. Vi er opptatt av at våre kunder skal ha muligheten til å bruke de kule håndsettene som finnes, og sånn sett er jo iPhone «state of the art».

Apple har den siste tiden gått vekk fra eksklusivitetsavtaler.

Brukerne i Australia, India og Italia kan for eksempel kjøpe iPhone med abonnement fra ulike mobiloperatører.

100 000 iPhone i timen

Oppmerksomheten rundt iPhone har vært formidabel. Mobiltelefonen kom i salg i USA den 29. juni i fjor.

Netcom skal selge iPhone i Norge

Den ble bare solgt gjennom Apples-butikker, med et abonnement fra den amerikanske mobiloperatøren AT&T, som hadde inngått en eksklusiv avtale med Apple.

Enkelte analytikere anslo at det kunne bli solgt opptil 100 000 iPhone i timen, den første, hektiske helgen mobilen var på markedet.

Gode salgstall

Selve lanseringen var omfattet av hysteri, køståing og anmeldelser som spente fra begeistring med visse innvendinger til ganske hemningsløs jubel i Time.

Uoffisielle beregninger viser Apple solgte trolig mer enn 200 000 telefoner under åpningshelga.

Apples egne, og dermed mer nøyaktige tall som kom noe senere, viste at selskapet fikk ut omkring 270 000 telefoner i løpet av de første 30 timene.

Fjerne aktiveringssperren

Men langt fra alle iPhone-kjøpere ble AT&T-kunder - noe som i utgangspunktet var nødvendig for å aktivere og kunne bruke telefonen.

Mobiloperatøren registrerte 146 000 nye abonnement de første to dagene telefonen var i salg, altså under halvparten av alle de solgte telefonene.

Like etter lanseringen, gikk mange i gang med å bryte operatørsperren slik at iPhone kunne brukes uavhengig av abonnementstype, nett eller land.

Jon Lech Johansen var en av de første som greide å bryte denne sperren.

Raskt kom det flere programmer som åpnet for full funksjonalitet, uten at man trengte å registrere seg.

Mange norske brukere

Mange utenfor USA har for lengst skaffet seg iPhone.

I Norge er det flere enn 5000 telefoner i bruk bare i Telenors nett.

Tilsvarende mange kan være aktive hos de andre norske mobiloperatørene.

Selv før lanseringen, er iPhone enkelte dager en de fire mest brukte telefonmodellene på Dagbladets mobilutgave. (Dagbladet.no kommer også i egen iPhone-versjon.)

For lite marked

Som en kuriøsitet, er det verdt å nevne at Netcom-sjefen August Baumann uttalte tidligere i år at det var lite sannsynlig at iPhone vil komme til Norge i år.

Landet er rett og slett for lite til å fange den mektige Apples interesse, ifølge ham.

- Jeg tviler på at iPhone kommer i 2008 for det norske markedet. Norge, med 5 millioner kunder er ikke så interessant som for eksempel Tyskland med 80 millioner kunder. Vi får se, kanskje kommer Sverige før oss, sa Baumann til IT-avisen Amobil, ifølge Adressa.

Til tross for at han tok feil, er Baumann svært fornøyd i dag.

- Jeg er glad vi har fått det vi har fått, sier han til Dagbladet.no.

Heller ikke Telenor trodde det norske markedet fristet Apple.

- Det er jo åpenbart at Apple går for de største markedene først, konkluderte Ric Brown i Telenor.