Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Our Planet»

Netflix-klipp sjokkerer: - Helt jævlig å se på

Den hjerteskjærende scenen viser en hvalross som faller fra en klippe og slår seg i hjel.

SJOKKERER: En scene fra Netflix-serien «Our Planet» viser hvor brutal naturen er, og har fått flere til å reagere. Video: Netflix / Ingebjørg Iversen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En scene i Netflix' dokumentarserie «Our Planet», ledet av den britiske programlederen og nasjonalskatten sir David Attenborough, vekker sterke reaksjoner.

Scenen viser en hvalross som faller over kanten av en klippe. Den ramler så ned en svært bratt bakke på 80 meter, før den treffer steinstranda og dør. Dette skriver blant annet kanadiske National Post.

Episoden tar for seg det dokumentaren hevder er mer enn 100 000 hvalrosser som har samlet seg på en russisk strand i ren desperasjon, fordi sjøisen blir tynnere og flytter seg mot nord.

På steinstranda, hvor hvalrossen lander, ligger det allerede flere hundre kadavre.

- Det var helt jævlig å se på, sier Jens Melbye til Dagbladet. Se flere reaksjoner i video øverst i saken.

En Twitter-bruker skriver at han ikke lenger kan se på programmet, fordi scenen «ødela» ham. En annen skriver at hun gråt da hun så den.

- Et levende habitat

Ifølge The New York Times slo filmteamet seg sammen med naturvernorganisasjonen World Wide Fund for Nature, samt flere forskere, for å vise hvordan ulike økosystemer påvirkes av mennesker.

Produsent Sophie Lanfear sier til avisa at hun trålet seg gjennom alle relevante dokumentarer hun kom over under research-perioden - og ble sjokkert over at nesten ingen tok for seg sjøisen.

- Sjøisen er ikke bare et «stort ingenting». Det er et levende habitat. Når vi mister sjøisen, denne hvite speiloverflaten på planeten vår, mister vi et viktig skjold mot solenergien. Det er ikke bare farlig for dyrene som bor der. Det er farlig for oss, sier hun.

Hun omtaler hvalross-scenen som det vanskeligste hun noensinne har bevitnet i løpet av karrieren sin.

- Den sørgelige sannheten

Lanfear var kjent med fenomenet i forkant av inspillingen, og visste at hvalrosser trekker mot klipper når isen forsvinner. Hun var likevel ikke forberedt på den hun og filmteamet så.

- Jeg hadde sett et nyhetsklipp av en annen hvalross. Det så ut som en pølserull som trillet nedover, men det gikk bra med den til slutt. Jeg var ikke forberedt på denne skalaen av død.

Hun sier hvalrossene faller fordi de prøver å komme seg til vannet, men ikke har godt nok dybdesyn til å vurdere høyden.

- Dette er den sørgelige sannheten om klimaendringene. De hadde vært på isen hvis de kunne, sier hun til The Atlantic.

Etter flere reaksjoner fra seere, har Netflix publisert en video der de viser deler av arbeidet bak klippet. Her er teamet tydelig preget.

- Det er det verste jeg noensinne har måtte filme, sier fotograf Jamie McPhearson.

Ifølge People tilbrakte Lanfear tenåra i Nord-Norge, og gledet seg derfor til å filme i nordlige strøk.

- Temperaturen på Arktis øker dobbelt så raskt som noe annet sted på planeten, sier hun til nettstedet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!