Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Netflix saksøkt: - Framstilt som sinnssyke

Fire deltakere i dokumentarserien «Afflicted» saksøker strømmegiganten for ærekrenkelse.

SAKSØKER: Bekah Dinnerstein er blant «Afflicted»-deltakerne som saksøker Netflix. Hun lider ifølge seg selv av ekstrem muggsoppallergi. Foto: Skjermdump / Netflix
SAKSØKER: Bekah Dinnerstein er blant «Afflicted»-deltakerne som saksøker Netflix. Hun lider ifølge seg selv av ekstrem muggsoppallergi. Foto: Skjermdump / Netflix Vis mer

«Forvirrende symptomer. Kontroversielle diagnoser. Dyre behandlinger. Sju mennesker med kronisk sykdommer søker etter svar - og lindring». Slik lyder den offisielle beskrivelsen av Netflix' dokumentarserie «Afflicted».

Nå blir strømmegiganten saksøkt av flere deltakere for ærekrenkelse, svindel og krenkelse av privatlivets fred. Dette melder Deadline.

Serien handler om mennesker med kroniske lidelser. Noen av tilstandene deltakerne hevder å lide av, som «el-overfølsomhet», er ikke anerkjente diagnoser. Det sier lege og forfatter Wasim Zahid.

- Vi vet at elektrisitet ikke påvirker menneskekroppen på den måten. Det har vi nok kunnskap om både medisin og fysikk til å slå fast, sier han til Dagbladet.

Mener seg lurt

Det er deltakerne Jamison Hill, Pilar Olave, Jill Edelstein og Bekah Dinnerstein som står bak den 50 sider lange klagen.

De hevder at de ble lurt til å delta i et «slibrig realityprogram som satte spørsmålstegn ved eksistensen av deres kroniske sykdommer, og framstilte dem som late, sinnssyke, hypokondere som fortjente å bli hetset», ifølge klagen.

Søksmålet rammer både Netflix, produksjonsselskapet Doc Shop Productions, serieskaper Dan Partland og flere av produsentene.

De fornærmede, som i klagen omtaler seg selv som «the Afflicted four», hevder programmet ble lagt fram for dem som en dokumentar med mål om å «spre bevissthet om kroniske lidelser som er sjeldne, men svært reelle», ifølge The Independent.

De hevder også at de spurte Netflix direkte om symptomene deres ville bli framstilt som psykosomatiske - altså som fysiske symptomer på en psykisk lidelse.

- Villedende

Som svar skal de ha blitt forsikret om at dokumentaren ville vise deres daglige utfordringer «i et sympatisk lys».

- I stedet ble det brukt villedende og uetiske triks for å antyde at de fornærmedes lidelser «bare er i hodet deres», lyder klagen videre.

Flere av tilstandene deltakerne beskriver, som kronisk borreliose, er omstridte i det medisinske miljøet. Myalgisk encefalopati (ME) befinner seg i den andre enden av skalaen, og eksistensen av diagnosen er ukontroversiell.

- Vi har fortsatt for lite kunnskap om hva som forårsaker ME, men det er ingen som mener det er en «tullediagnose» lenger, sier Wasim Zahid.

Han mener man bør være forsiktig med å antyde overfor pasienter at symptomene deres er psykosomatiske.

FORSIKTIG: Lege Wasim Zahid mener man bør være varsom med å bruke pasienter i TV-produksjoner. Foto: Adrian Øhrn Johansen
FORSIKTIG: Lege Wasim Zahid mener man bør være varsom med å bruke pasienter i TV-produksjoner. Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer

- Det er viktig å operere med en ydmykhet, og en bevissthet om at det fortsatt ikke er alt vi vet. Selv i tilfeller der lidelsene er psykosomatiske, er symptomene like reelle for dem de rammer.

Man jevnt over burde være forsiktig med å bruke pasienter i TV-produksjoner, mener Zahid.

- Det som har med sykdom å gjøre er veldig sårt og nært. Da er det ekstra viktig at man gjør nøye etiske vurderinger, og at deltakerne blir gjort oppmerksomme på hva de er med på.

Det er også viktig å forberede deltakerne på reaksjonene de kan møte i etterkant, mener han.

- Det kan være veldig vondt å blottlegge seg på TV, og så bli møtt med mistenkeliggjøring eller latterliggjøring.

- Uetisk

I et åpent brev publisert på nettstedet Medium hevder deltakerne at de alle har oppsøkt psykiatrisk helsepersonell tidligere. Der skal de ha fått avvist at tilstandene deres er psykosomatiske, ifølge dem selv.

Det er ikke første gang serien får kritikk. I et annet åpent brev publisert i Medium ber en rekke leger, filmskapere og kjendiser Netflix om å avpublisere serien.

- Vi er dypt uroet av seriens uetiske behandling av deltakerne og dens mange faktiske feil og utelatelser, skriver de blant annet.

Videre anklager de serien for å bidra til «stigmatiseringen av gruppe som allerede er dypt marginalisert».

I en artikkel i HuffPost i fjor anklaget også Jamison Hill Netflix for å ha utelatt vesentlige fakta om myalgisk encefalopati (ME), ofte omtalt som kronisk utmattelsessyndrom.

Svarte på kritikken

Representanter for Dan Partland svarte på kritikken i HuffPosts artikkel:

- Vi er lei oss for disse reaksjonene. Vår hensikt var å gi medmenneskelig innblikk i den vanskelige hverdagen til pasienter som lider av misforståtte lidelser, sa de til avisa.

De roste også deltakernes mot, og avviste at de prøvde å så tvil om diagnosene deres.

- Lidelsene de er rammet av er reelle, og fortjener mer oppmerksomhet.

Netflix har ikke kommentert søksmålet. «Afflicted» er tilgjengelig på Netflix i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media