Netflix skuler til piratene for å finne populære filmer

Streaming-tjenesten har som mål å bekjempe ulovlig nedlasting av film og tv-serier.

POP I NEDERLAND: Nettopp fordi nederlenderne laster ned mye «Prison Break» ulovlig, satser Netflix på å tilby denne serien lovlig i landet. Foto: STELLA PICTURES
POP I NEDERLAND: Nettopp fordi nederlenderne laster ned mye «Prison Break» ulovlig, satser Netflix på å tilby denne serien lovlig i landet. Foto: STELLA PICTURESVis mer

(Dagbladet): Hvordan vet Netflix hvilke filmer og tv-serier de skal tilby i hvert enkelt land? Jo, de ser på hva som i størst grad blir ulovlig lastet ned.

Det innrømmer streaminggigantens visepresident for innkjøp av innhold, Kerry Merryman, til den nederlandske nettsida Tweakers. Saken er også gjengitt av den velrenommerte teknologibloggen Torrentfreak.

Ser til piratene Netflix har på kort tid blitt den fremste leverandøren av streamede filmer og tv-serier, også til nordmenn. Selskapet har som uttalt mål å bekjempe ulovlig nedlasting ved å tilby et enkelt og billig alternativ, men skuler likevel - aller kanskje nettopp derfor - til piratene når de syr sammen sine nasjonale tjenester.

- Når vi skal kjøpe inn serier, ser vi på hva som er populært på piratnettstedene, sier Merryman.

I Nederland, der Netflix etablerte seg denne uka, er for eksempel serien «Prison Break» prioritert som en del av abonnementet. Det skyldes at serien ligger høyt på listene over hva som piratkopieres mest i landet.

Selskapet mener de kan dokumentere at det lastes ned mindre ulovlig materiale på nett i de markedene Netflix er etablert.

Dyre rettigheter Men rettighetene til populære filmer og serier er dyre - noe Telenor fikk erfare da de tidligere i år startet Netflix-konkurrenten Comoyo View, bare for å legge den ned kort tid senere.

Derfor må det prioriteres hardt når de nasjonale programmene skrus sammen. Mange har merket seg at norske Netflix-brukere har en langt magrere meny å velge i, enn amerikanske og britiske.

Og det forklarer igjen hvorfor statistikk fra piratnettsteder gir uvurderlig informasjon om hva som slår an i de forskjellige markedene.

Forutser suksessen Nå nøyer ikke Netflix seg med å kjøpe inn tv-serier. De produserer også egne serier - slik som «House of Cards» og «Orange is the New Black» - og bruker sin egen statistikk for å forutse hvor populære de kommer til å bli.

Ifølge New York Times ga Netflix-sjefen Ted Sarandos grønt lys for den førstnevnte, fordi statistikken viste at hans brukere likte Kevin Spacey, regissør Devid Fincher og politiske dramaer. Vips: Et politisk drama regissert av Fincher med Spacey i hovedrollen.