Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Netflix stenger smutthull for norske seere

Lisensrettigheter stikker kjepper i hjulene for tilhengere av den amerikanske versjonen av streamingtjenesten.

(Dagbladet): Netflix gjør det nå umulig for seerne å benytte seg av utenlandske utgaver av streamingtjenesten, melder Reuters.

Lisensrettigheter stenger «sjappa» Tidligere har man kunnet bruke VPN (virtuelle private nettverk) og proxyservere for å se innhold som ikke er tilgjengelig i landet en befinner seg. 

Allerede ved årsskiftet begynte ryktene å svirre om at Netflix dobbeltsjekker hvor du kommer fra, og stenger tilgangen på innholdet som ikke er lisensiert for territoriet der de befinner seg.

Nå bekrefter streamingtjenesten at dette er riktig. Det betyr at norske seere ikke lenger vil kunne bruke «trikset» for å se den amerikanske utgaven av Netflix.

Selv om streamingtjenesten i praksis har sett mellom fingrene på lokaliserings-juks, har det lekket korrespondanse mellom Netflix og Sony Pictures som avslører at filmstudioene og serieprodusentene begynner å bli lei av at streamingtjenesten ikke klarer å holde skottene tette mellom de forskjellige territoriene de framforhandler rettigheter til.

190 land Netflix legger ikke skjul på at det er lisensrettighetene som gjør at de nå stenger tilgangen.

- Målet vårt er å tilby en tjeneste verden over som er mer lik enn forskjellig. Å bruke VPN eller proxyservere til å krysse landegrenser virtuelt er i strid med Netflix' retningslinjer på grunn av lisensrestriksjoner på tv-serier og filmer, sier en talsperson for Netflix til Reuters. 

Lederen for Netflix' innholdsservice, David Fullagar, skriver på bloggen sin at målet er å kunne tilby den samme tjenesten i alle de 190 landene der streamingtjenesten er tilgjengelig.

Beskjeden om at smutthullet stenges kommer en uke etter at Netflix-sjef Reed Hastings annonserte at Netflix har blitt lansert i 130 nye land - inkludert Russland, India og Indonesia.

Det betyr at man kan bruke streamingtjenesten over hele verden, utenom i tre land. Det er fremdeles ikke mulig å se Netflix-serier som «Making a Murderer» eller «House of Cards» i Kina, Syria og Nord-Korea. Tjenesten er heller ikke tilgjengelig for innbyggerne i Den autonome republikken Krim.

Droppet tusen filmer Det er ikke første gang Netflix offentliggjør det som kan oppfattes som dårlige nyheter for personer som foretrekker den amerikanske Netflix-versjonen.

I slutten av september forsvant flere tusen filmer fra Netflix i USA, blant andre kjente titler som «Hunger Games» og «Transformers».

Årsaken var at Netflix vil satse mer på ekslusivt materiale, og derfor valgte å ikke fornye sin avtale med distributøren Epix, ifølge BBC.

Å droppe flere tusen filmtitler, samtidig som rivalene øker sitt utvalg, kan virke merkelig. Eksperter tror likevel at dette er godt gjennomtenkt av Netflix. 

- Netflix er et smart selskap. De tok ikke denne avgjørelsen uten å ta i betraktning  hvor mange som ser på disse filmene, sa analytiker Jim Nail til BBC.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media