HOLLYWOOD-GJENNOMBRUDD SOM 40-ÅRING: Norskvietnamesiske Van Veronica Ngo (41) har vært kjent både som modell, sanger og skuespiller i Vietnam i flere tiår, men spås nå en stor internasjonal karriere. Hun mener det er en fordel å ha blitt 40 år, selv i den krevende filmbransjen. - Jeg har jeg blitt mer fokusert, er blitt flinkere til å si nei, og det er blitt veldig klart for meg hva jeg vil eller ikke vil gjøre, sier hun. Foto: Steve Cho/Penta Press/Shutterstock/NTB Scanpix
HOLLYWOOD-GJENNOMBRUDD SOM 40-ÅRING: Norskvietnamesiske Van Veronica Ngo (41) har vært kjent både som modell, sanger og skuespiller i Vietnam i flere tiår, men spås nå en stor internasjonal karriere. Hun mener det er en fordel å ha blitt 40 år, selv i den krevende filmbransjen. - Jeg har jeg blitt mer fokusert, er blitt flinkere til å si nei, og det er blitt veldig klart for meg hva jeg vil eller ikke vil gjøre, sier hun. Foto: Steve Cho/Penta Press/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Van Veronica Ngo

Netflix-stjerna flytter til Norge

Hun er superstjerne i Asia, etterspurt i Hollywood, har spilt i Star Wars og er aktuell i Netflix-filmer som «The Old Guard» og «Da 5 Bloods». Men for å slappe av må Van Veronica Ngo hjem til Norge.

Publisert

- Jeg hadde egentlig tenkt til å flytte tilbake til Norge. Men så kom coronaviruset og nå er jeg litt stuck her, sier norsk-vietnamesiske Van Veronica Ngo (41) og rister på hodet fra en litt skurrete videolinje fra Vietnam.

Van Veronica Ngo

  • Født 26. februar 1979 i Vietnam.
  • Norskvietnamesisk skuespillerinne og sanger. Flyttet til Norge da hun var 10 år, men returnerte til Vietnam som 20-åring for å være med i en skjønnhetskonkurranse, hvor hun kom på tredjeplass.
  • Kjent som modell, sanger og skuespiller Ngô Thanh Vân i Vietnam.
  • Har spilt i «Star Wars: The Last Jedi» og «Bright».
  • Er aktuell i filmene «Da 5 Bloods» og «The Old Guard», begge på Netflix.

41-åringen er kjent som både modell, sanger og skuespiller under navnet Ngô Thanh Vân i Vietnam, og har de ti siste åra bokstavelig talt slått seg opp som actionstjerne og en av de aller mest kjente skuespillerne i regionen. Hun har vunnet en rekke filmpriser, og blant dem «Female Star of the Year» på CineAsia Awards i desember.

De seineste åra har hennes actionprestasjoner blitt oppdaget i Hollywood og sikret henne roller i storfilmer som «Star Wars: The Last Jedi» og «Bright» med Will Smith. Denne sommeren er hun å se i både «Da 5 Bloods» av stjerneregissør Spike Lee og i «The Old Guard» med Oscar-vinner Charlize Theron på Netflix.

- Har du ikke hørt navnet Van Veronica Ngo ennå, vil du snart gjøre det, skriver filmnettstedet The Insider og spår Ngo et snarlig internasjonalt gjennombrudd.

SNAKKER MED DAGBLADET OVER SKYPE: Van Veronica Ngo er stuck i Vietnam på grunn av corona-krisen, og snakker derfor med Dagbladet over en skurrete Skypelinje. Foto: Gabrielle Graatrud
SNAKKER MED DAGBLADET OVER SKYPE: Van Veronica Ngo er stuck i Vietnam på grunn av corona-krisen, og snakker derfor med Dagbladet over en skurrete Skypelinje. Foto: Gabrielle Graatrud Vis mer

I Norge er Ngo fortsatt ganske ukjent, selv om dama har norsk statsborgerskap og anser seg som norsk.

- Det er så fredfylt i Norge. Er jeg stressa, hjelper det alltid å dra hjem. Det er lettere å få ryddet opp i hodet, lade batteriene og hente inn ny energi der, forteller hun Dagbladet.

Var båtflyktning

Hennes historie er unik. Ngo forlot egen familie som 10-åring, flyktet til Norge sammen med en tante, og vokste deretter opp i et fosterhjem på Lillehammer. Hennes biologiske mor kom etter hvert også til Norge, og giftet seg med en norsk mann. Men Ngo kaller fortsatt fosterforeldrene for mamma og pappa, og reiser hjem til dem hver jul.

Hun dro tilbake til Vietnam og slo gjennom som modell der som 20-åring, men har tidligere fortalt Dagbladet at oppveksten i Norge har vært definerende, og det var her hun fikk selvtillit nok til å forfølge drømmene sine. Da hun spilte inn «The Old Guard» i London, dro hun ofte tilbake til gamlelandet, og hjemlengselen ble så sterk at hun bestemte seg for å flytte tilbake.

MØTTE MICHELLE OBAMA: Ngo har mer enn 167000 følgere på Instagram, og deler der fra sin varierte hverdag - som da hun møtte Julia Roberts og Michelle Obama. Foto: Skjermdump fra Instagram
MØTTE MICHELLE OBAMA: Ngo har mer enn 167000 følgere på Instagram, og deler der fra sin varierte hverdag - som da hun møtte Julia Roberts og Michelle Obama. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer

- Når jeg spiller i Hollywood-produksjoner kan jeg egentlig bo hvor som helst. Derfor kommer jeg til å bo i Norge så fort det lar seg gjøre. Jeg har allerede kjøpt meg et hus i Oslo, røper hun.

Karrieren i Vietnam blir likevel ikke lagt på hylla. Hun jobber nå med å produsere to filmer der, og ga i fjor ut den selvbiografiske boka «Alpha woman» som ble en lokal bestselger. Den tar utgangspunkt i hennes eget liv, og er en slags selvhjelpsbok som skal inspirere unge jenter til å tørre å ta utradisjonelle karrierevalg. Ngo var derfor selvskreven som guide da Michelle Obama og Julia Roberts besøkte Vietnam med foreningen «Room to read» som jobber for å få unge jenter til å ta utdannelse.

- Jeg er veldig opptatt av å inspirere jenter til å jobbe hardt for det de vil. Det var veldig flott å møte Michelle Obama som har vært så opptatt av å inspirere unge jenter, forteller Ngo.

Starstruck

Ønsket om å kunne være et kvinnelig forbilde var også det som gjorde henne ekstra tent på å spille i «The Old Guard».

- Jeg var starstruck på begynnelsen da jeg skulle spille mot Charlize Theron. Hun er en av få skuespillere som har klart å gjøre både kvinnelige action roller og mer seriøse ting. Det er veldig i tråd med det jeg forsøker å gjøre i Vietnam. Vi er også begge opptatt av å inspirere unge jenter, legger Ngo til, mens ansiktet hennes lyser opp på skjermen.

Ngos karakter i «The Old Guard» kjemper på slagmarken ved siden av karakteren til Theron, og uten å spoile for mye kan vi si at det er sannsynlig at 41-åringen vil få langt mer skjermtid i en eventuell «The Old Guard 2».

- Jeg er veldig glad for at filmen gjør det så bra, og at alle er så nysgjerrige på om det blir en oppfølger. Men det er opp til Netflix om de vil putte mer penger inn i dette prosjektet. Jeg kan egentlig ikke si mer enn det, sier hun.

Strømmehit på Netflix

«The Old Guard» har vært en strømmehit på Netflix i sommer, og skal ifølge strømmetjenesten ha blitt en av deres mest populære filmer noen sinne på bare fire uker, skriver Uproxx. Ngo er i tillegg å se i en annen mye omtalt Netflix-film, «Da 5 Bloods», av Spike Lee.

MEGASTJERNE I VIETNAM: Hun er kjent som Ngô Thanh Vân i Vietnam og har gjort det stort som modell, sanger og skuespiller. Nå gjør hun karriere under navnet Van Veronica Ngo i Hollywood. Foto: JUNDAT, Studio68 Asia
MEGASTJERNE I VIETNAM: Hun er kjent som Ngô Thanh Vân i Vietnam og har gjort det stort som modell, sanger og skuespiller. Nå gjør hun karriere under navnet Van Veronica Ngo i Hollywood. Foto: JUNDAT, Studio68 Asia Vis mer

- Jeg skjønte etter hvert hvor stor Spike Lee er, så det var gøy å jobbe med han. Han spurte meg blant annet om hvordan jeg trodde folk i Vietnam ville reagere på at en amerikansk film om Vietnamkrigen. Men jeg har jo vokst opp i Norge, og har lært mest skandinavisk historie, så jeg visste ikke så mye om den krigen.

Ngo smiler skjevt, og forteller at det derfor var ekstra givende å spille rollen som den vietnamesiske radiolegenden Hanoi Hannah.

- Jeg måtte lære alt om damen jeg skulle spille. Hun er den første virkelige karakteren jeg har spilt, og det ga meg en ny styrke, forteller hun.

I motsetning til mange andre skuespillere, mener Ngo også at har vært en styrke for henne å bli eldre.

- Da jeg var yngre, ville jeg gjøre alt, selv det som egentlig ikke var oppnåelig. Men nå når jeg har blitt 40 år, har jeg blitt mer fokusert, er blitt flinkere til å si nei, og det er blitt veldig klart for meg hva jeg vil eller ikke vil gjøre. Samtidig blir jeg ikke lei meg på grunn av ting jeg ønsker skulle ha skjedd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer