Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nett- lekkasje

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TURBONEGER er ute i butikkene om to uker med albumet «Party Animal», men allerede nå er albumet tilgjengelig på Internett. I går ble det kjent at plata - fra helikopterintroen i begynnelsen til det hemmelige sporet et stykke ut i den siste låta - bare er et tastetrykk unna. Kvaliteten er heller ikke verst. Jeg hørte plata i sin helhet for to månder siden, og det er akkurat den samme jeg i skrivende stund hører på pc-en min - koblet til stereoanlegget. Serveren som har lagt ut Turbo-plata er svensk - det samme som bandets plateselskap, så det kan tyde på at lekkasjen kommer derfra.

PLATEBRANSJEN lekker som en sil. Det er ikke første gang musikk, enten det er snakk om enkeltlåter eller hele album, havner på nettet før produktet foreligger i platebutikkene. Dette kan slå begge veier. Et plateselskap som ikke har trimmet pr-apparatet, kan få en nettlekkasje i fanget som julekvelden på kjerringa. Men en Internett-lekkasje kan også gi økt publisitet og være bensin på bålet.

U2-ALBUMET «Dismantle An Atomic» havnet på Internett to uker før utgivelsesdato, og anmeldt i Dagbladet og VG umiddelbart. Likevel har plata passert 86 000 solgte eksemplarer i Norge. Eivind Slotsvik i Universal er strålende fornøyd. Han opplyser at dette førte til økt oppmerksomhet, noe som neppe skadet salget. Snaue to uker før Lene Malin skulle gi ut sin andre plate, «Another Day» (2003), dukket den plustelig opp på en norsk server. Dermed var hemmelighetskremmeriet rundt EMIs største norske artist brutt, og noe av hysteriet nøytralisert. Serveren ble raskt stengt, og lekkasjen førte neppe til salgstap. Eminems «Encore» (2004) havnet også på internett, og plateselskapet måtte framskynde utgivelsesdatoen.

LEKKASJER AV denne typen kan være kontrollerte utblåsninger . Hvis plateselskap, artist eller management i en kort periode legger musikk ut på nettet, samtidig som de sørger for at de rette journalistene får tipset og lastet ned musikken, kan de regissere en lanseringskampanje verd millioner av kroner. På den måten kan styrte lekkasjer gi artister økt medieoppmerksomhet og kanskje også økt platesalg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!