Nett-balletten

Ella Fiskum og Sudesh Adhana er på nett med hverandre - og de danser på et stort nett over Nidelva.

TRONDHEIM (Dagbladet): Den spektakulære forestillingen vises under Olavsfestdagene i Trondheim i dag og de to neste dagene.

-  Det er første gang vi gjør opptredenen utendørs og over vann. Det blir spesielt, sier Fiskum fra Trondheim og Adhana fra India.

De møttes i forbindelse med et norsk-indisk samarbeidsprosjekt for to år siden, fant tonen og fikk lyst til å gjøre noe sammen. Adhana kom med ideen om å danse på nett, og Fiskum tente umiddelbart.

-  Vi trodde det ville bli enkelt å danse på nett, men i praksis var det veldig vanskelig. I begynnelsen hoppet vi rundt som apekatter. Nå begynner vi å se ut som mennesker , sier danserne og ler.

Fiskenett

Det har tatt tid å utvikle prosjektet. De dro til en fiskerlandsby i India og danset på fiskenett, bare for å se om det var mulig. De har også jobbet mye med å finne en type nett som passer til forestillingen.

-  Vi ville ha et nett med et eget kunstnerisk uttrykk. Nettet er en skulptur, en installasjon og en tredje aktør i forestillingen.

Det oppspente nettet over Nidelva, mellom den nye Blomsterbrua og Rica Nidelven Hotel, er flettet av brede band. Det er 64 kvadratmeter og hevet i 20 graders vinkel.

Fiskum og Adhana har danset på gulv i mange år.

-  Å danse på nett er helt annerledes, men fantastisk. Balansen er en stor utfordring, for når den ene gjør noe på nettet, påvirker det den andre, sier danserne.

Liv og død

Forestillingen heter «The net of pas the deux» og har som tema spenningsfeltet mellom liv og død, der liv som blir rutine og ikke fornyer seg selv, er dødt.

-  Vi skildrer et helt liv på en ny planet, sier Sudesh Adhana, som har en drøm om å bli den første danser som opptrer på månen.

Dette er Ella Fiskums fjerde helaftens danseproduksjon. Hun har lang erfaring som koreograf, produsent og danser, og hun har hatt suksess i en rekke land.

Nå er hun tilbake i sin fødeby Trondheim.

-  Jeg er kjempeglad for å være her og for å få vise fram min nye forestilling. I åtte år bodde hun ingen steder, bare reiste rundt omkring og samlet alle julegavene i en plastpose.

-  Det ble litt rastløst, så nå har jeg akkurat fått meg en base i Oslo, sier Ella Fiskum.

DANSER: Ella Fiskum
OVER NIDELVA: Et åtte ganger åtte meter stort nett er spent opp over Nidelva. Der danser norske Ella Fiskum og indiske Sudesh Adhana en forestilling om liv og død.