Nett i bøtta for Schibsted

Mediegiganten Schibsted sliter med økonomien, og mye skyldes elendige resultater i selskapets satsing på Internett. Årets tre første måneder gir regnskapsføreren triste tall til regnskapsboka.

Som så mange andre nettaktører taper også mediegiganten i norsk målestokk, Schibsted, penger i stor skala på Internett.

Selskapet tjente bare to lusne millioner av en omsetning på over to milliarder kroner de tre første månedene i år.

På samme tid i fjor var det samme resultatet før skatt 216 millioner kroner. Det hjelper ikke at selskapet tjener penger på tradisjonell avisdrift, så lenge de samme pengene renner ut igjen til en nettsatsing som ikke tar av og et TV2 som for tida ikke driver noen gullgruve.

Ren tapsdrift

Scandinavia Online (SOL), som Schibsted eier sammen med Telenor og svenske Telia, belastet regnskapet med minus 33 millioner kroner. Schibsted-avisenes nettdrift sto også for et driftsresultat på minus 23 millioner kroner, tre ganger så mye som på samme tid i fjor.

Det er ikke bare i norske nett-aviser det går tregt - også i Sverige, hvor Schibsted eier flere store aviser, taper selskapet på Internett.

- Vi justerer nettsatsingen i Sverige fordi nettannonsemarkedet er så svakt, sa konsernsjef Kjell Aamot under selskapets resultatframlegging i går. Han sa at han håpet at dette annonsemarkedet skal ta seg opp, men innrømmet at andre kvartal nok også vil bli dårlig.

Gratisavisdrift i Sveits ga 30 millioner i minus i boka, og konsernet har også utgiftsført en konflikt med Aftenpostens grafiske klubb med et tap på 20 millioner kroner.

Selge TV2?

For noen uker siden gikk ledelsen i Schibsted, som eier 33 prosent av TV2, ut og sa at det kan bli aktuelt å kvitte seg med eierposten i TV-kanalen. Ikke lenge før hadde TV2-sjef Kåre Valebrokk også lagt fram triste tall for årets tre første måneder.

I går ville ikke Kjell Aamot si noe om hvorvidt Schibsted akter å selge, men det kan bli aktuelt å kjøpe seg ytterligere opp dersom myndighetene tillater Schibsted å kjøpe mer - noe de per i dag ikke gjør.

Kjell Aamot presiserte flere ganger i går at TV2 er en finansiell investering for Schibsted, altså at aksjene er til salgs. Men det kan være taktikk for å få politikerne til å lempe på eierbegrensningene. Eierbegrensningene står i dag som hinder for at tv-kanalen kan inngå som en strategisk del av kjernevirksomheten til Schibsted.