Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Nett-trollet er også et offer for radikalisering

Disse radikaliserte er verken ungdom eller muslimer, men etnisk norske middelaldrende menn. 

NETT-TROLLET: Dette er også en gruppe det burde vært seminarer for og om. Dette er også en gruppe som er «offer» for radikalisering, skriver Amal Aden
NETT-TROLLET: Dette er også en gruppe det burde vært seminarer for og om. Dette er også en gruppe som er «offer» for radikalisering, skriver Amal Aden Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Amal Aden, spaltist. Foto: Monica Strømdahl
Amal Aden, spaltist. Foto: Monica Strømdahl Vis mer

Samfunnet er opptatt av radikalisering av unge muslimer, spesielt unge menn. Det blir holdt store seminarer og det er et tema som stadig er i mediene. Vi spør oss; hvem er disse ungdommene som blir radikalisert? Mange foreldre frykter at deres ungdom skal bli hjernevasket av ekstreme islamister. Både konservative og liberale muslimer er redde og forsøker å stå sammen i kampen mot radikalisering.

Jeg blir veldig bekymret når norsk ungdom, som bor i et av verdens tryggeste land, romantiserer krig og er villige til å dø. Det er skremmende å se den økende ekstreme holdningen enkelte muslimske ungdom har. Dessverre får vi et negativt fokus på både islam og muslimer.

Men i dag har jeg lyst til å sette fokus på en annen gruppe som også har blitt radikalisert og som også bekymrer meg. Denne gruppen er verken ungdom eller muslimer, men etnisk norske middelaldrene menn. Du møter dem gjerne i kommentarfeltene på nettet og på Facebook. Mange er trolig vanlige samfunnsborgere som har blitt mer og mer radikalisert, ikke av islamister, men av islamofobe. Dette er personer som frykter alt som er fremmed. Det er vondt å se hva enkelte skriver, spesielt når de ikke klarer å skille mellom religionen islam og muslimer, eller radikale muslimer og liberale muslimer. Slik jeg oppfatter og leser det de skriver, har de verken kunnskap om islam eller muslimer.

Ikke misforstå meg, jeg er for ytringsfrihet og vil absolutt ikke begrense ytringsfriheten. Jeg vil at vi skal tåle mye, og at både religionen og muslimene må tåle kritikk, men mye er ikke kritikk, det er hat og konspirasjonsteorier som ikke har rot i virkeligheten. Som foredragsholder besøker jeg ofte de samme skolene år etter år, og møter de samme lærerne. Rett etter skolestart i år var jeg på en skole jeg har vært mange ganger tidligere, og jeg møtte en lærer jeg har møtt mange ganger før. I løpet av det siste året hadde denne læreren endret holdning til innvandring merkbart. Tidligere så jeg denne læreren som oppegående og reflektert, men denne gangen var mye endret. Nå var han redd han en dag skulle våkne opp og at etnisk norske skulle være i mindretall i Norge. Han forteller at vi har grunn til bekymring, og viser til tall han har fått av «venner» i kommentarfelt og på Facebook.

Noen er av den oppfatning at er du litt brun i huden – da er du farlig og vil overta landet. Eller når noen tror at så lenge du ikke er hvit i huden er du muslim. Radikalisering er farlig, og det er ikke alle som er sterke nok til å komme seg ut. Det er spesielt lett å lede svake mennesker i feil retning. Jeg tror at mye radikalisering skyldes frykt. Frykt for det ukjente, frykt for muslimer og frykt for endringer. Jeg tror at mye av radikaliseringen kunne vært unngått ved bedre informasjon, flere saklige debatter og diskusjoner i offentligheten, ikke hat og usakligheter i kommentarfeltene.

Vi må være på vakt når noen snakker om islam og muslimer hele tiden og er redd muslimer vil overta Norge. Eller når noen kun sitter foran PCen og er sinte og sprer hat og fordommer.

Dette er også en gruppe det burde vært seminarer for og om. Dette er også en gruppe som er «offer» for radikalisering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!