Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nettavisen-journalister langer ut mot egen redaktør etter 17. mai-innlegg: - Vi skammer oss

- Vi skal ikke tåle at jeg reduseres til NRKs etniske pyntedokke, sier NRK-profil Noman Mubashir.

BLE OMTALT I BLOGGINNLEGG: NRK-profil Noman Mubashir ble omtalt av tegneserieskaper Karina Haaland i forbindelse med at hun kritiserte NRK for hvem som ledet årets 17. mai-sendinger. Foto: NRK
BLE OMTALT I BLOGGINNLEGG: NRK-profil Noman Mubashir ble omtalt av tegneserieskaper Karina Haaland i forbindelse med at hun kritiserte NRK for hvem som ledet årets 17. mai-sendinger. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fagorganiserte journalistene i Nettavisen har gått sammen om en unnskyldning for det de oppfatter som et personangrep på NRK-profil Noman Mubashir fra tegneserieskaper Karine Haaland tidligere i mai.

«Haalands blogg er så langt unna en sunn innvandring- og integreringsdebatt at vi skammer oss. Så for hva det er verdt: Unnskyld.», skriver de i uttalelsen, som Dagbladet har fått tilsendt.

Det var Medier24 som først omtalte uttalelsen hvor journalistene offentlig distanserer seg fra blogginnlegget. Les hele beklagelsen i bunnen av saken.

Kritiserte NRK

Haaland fikk en kronikk publisert på Nettavisens sider med hard kritikk av NRKs valg av programledere for 17. mai-sendingene.

Blant annet skrev hun «at NRK med sin historie som statlig propagandakanal og promotør for diverse totalitære ideologier, og med sin notoriske forakt for etnisk norske og alt som er norsk - plasserer to ikke-etnisk norske i hovedrollen på 17. mai - er det ikke for å hedre de mange innvandrerne som elsker Norge og alt landet vårt står for. Det er for å «vise dem» - de etnisk norske.» (...) «Nå skal de etnisk norske bli tvunget til å se en ikke-etnisk norsk på selveste 17. mai! »

Videre skrev hun følgende om NRK-profil Noman Mubashir: «Han er alles favoritt-innvandrer og tulle-muslim! Alle elsker deg! (...) Vær så snill - ikke la deg misbruke av NRK på denne måten.»

- Skal ikke tåle personangrep

I uttalelsen til Nettavisen-journalistene står det at «NJ-medlemmene i Nettavisen beklager på det sterkeste at våre redaktører valgte å publisere blogginnlegget til Karine Haaland i Nettavisen».

Mubashir sier til Dagbladet at han setter pris på at journalistene distanserer seg fra bloggen til Haaland offentlig.

- Jeg ville aller helst forbigå denne bloggen i stillhet men siden nasjonalismen er på frammarsj over hele Europa er det viktig å sette søkelys på konspirasjonsteorier, blogger og kommentarer som nører opp under disse tankene, sier han.

Mubashir bedyrer videre at han synes ytringsfriheten er hellig og at man skal tåle sterke meninger.

- Man må gjerne diskutere statskanalens valg av programledere til 17. mai også. Men vi skal ikke tåle grove personangrep eller at jeg reduseres til NRKs etniske pyntedokke som vises fram ved passende anledninger.

- Kalles rasisme

At blogginnlegget gikk gjennom debattfilteret til Nettavisen, sier nå journalistene unnskyld for.

«Det underliggende premisset i Haalands blogg, er at nordmenn helst ville se «etnisk norske» programledere på NRK 17. mai og at de «ikke-etnisk norske» iallfall ikke bør dominere bildet. Her gjør Haaland et skille mellom individer basert på hudfarge. Det kalles rasisme», heter det i uttalelsen.

Innlegget til Haaland skapte stor debatt i kjølvannet av publiseringen. Ansvarlig redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, gikk etterpå ut og støttet beslutningen om å publisere.

Benekter rasisme

Karine Haaland benekter at innlegget hennes er rasistisk.

- Jeg kunne aldri skrevet noe som er rasistisk. Jeg synes at det er flott at folk markerer avstand til rasisme, men da må de ta avstand fra noe som faktisk er rasisme, sier Haaland til Dagbladet.

- IKKE RASIST: Tegneserieskaper Karine Haaland. Foto: NTB Scanpix
- IKKE RASIST: Tegneserieskaper Karine Haaland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun mener at Nettavisens journalister har misforstått det underliggende premisset for innlegget hennes, og at innlegget ikke er et personangrep på Noman Mubashir.

- Den omtalen jeg har av ham er helt innafor. Han er en komiker som meg, en humorist og entertainer. Jeg har skrevet utelukkende positivt om ham, jeg har blant annet skrevet at alle elsker ham. Omtalen er lett skøyeraktig, slik man kan gjøre med en entertainer som er såpass lite selvhøytidelig.

- Han er en offentlig humorist, som har kalt seg selv «moro-muslim». Det eneste jeg ville endret i ettertid i innlegget, er at jeg ville kalt ham en «moro-muslim», slik han har kalt seg selv i et innlegg, istedenfor «tulle-muslim», der husket jeg feil, sier Haaland.

- Tunga rett i munnen

Klubbleder for Norsk Journalistlag i Nettavisen, Kjetil Mæland, sier til Dagbladet at journalistene i mediehuset var uenige fra start i at innlegget skulle publiseres.

- Deretter sier Stavrum at dette er ytringsfrihet og at Nettavisen forsvarer den. Vi er helt enige i det, men det betyr ikke alt skal gå ufiltrert ut på Nettavisens sider, sier Mæland.

- BEKLAGER: Klubbleder i Nettavisen, Kjetil Mæland. Foto: Privat
- BEKLAGER: Klubbleder i Nettavisen, Kjetil Mæland. Foto: Privat Vis mer

- Vi har påtatt oss en rolle der vi ofte tar opp vanskelig tematikk knyttet til innvandring og integrering. Da synes vi det er viktig at man holder tunga rett i munnen og opptrer med respekt. Det gjorde ikke det innlegget, derfor har vi behov for å si at vi ikke støtter Stavrums syn, fortsetter han.

Mæland benekter at det er dårlig stemning innad i avishuset, til tross for at journalistene når går hardt ut mot sin egen sjef.

- Stavrum liker at det er høy takhøyde i redaksjonen. Han tar det positivt.

- Så det er ikke mytteri på gang i Nettavisen?

- Nei, absolutt ikke. Vi har en forståelse av hva vi skal være og hvor vi skal ligge i debattlandskapet. Det er bare denne ene publiseringen vi har vært uenige om. Så kan vi nok diskutere innad hvordan vi kan bli bedre, sier Mæland.

- Leser innlegget som NRK-kritikk

Overfor Dagbladet står fortsatt sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, for publiseringen av debattinnlegget til Haaland, men han erkjenner at det kunne vært endret.

- Jeg ser at det er forskjellige tolkninger av den kronikken. Jeg leser den som kritikk av NRK-ledelsens valg av programledere og ikke et angrep på programlederne personlig, men denne uklarheten kunne vært ryddet av veien.

- Burde Nettavisen redigert innlegget før publisering?

- Jeg tror innlegget hadde stått seg bedre hvis det ikke var så personrettet, og at det heller burde gått på det generelle prinsippet. I etterpåklokskapens lys så hadde det tjent debatten, men jeg oppfatter den ikke som rasistisk eller spesielt negativ til programlederne som personer, sier Stavrum.

- Angrer du på publiseringen?

- Nei, jeg konkluderer med at en av de viktige tingene vi feirer på 17. mai, er retten til å ytre seg fritt. Det gjelder også meninger som provoserer og støter noen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!