Nettavisen mente dette var en al-Qaida-trussel

Men det var et bilde fra et dataspill.

(Dagbladet.no): En trusselvideo fra angivelige al-Qaida-sympatisører dukket denne uken opp på et diskusjonsforum assosiert med terrorister.

I samme forum ble det i går postet et dystert, manipulert bilde av et Washington i ruiner. Britiske Daily Mail og norske Nettavisen, skriver i dag at al-Qaida-sympatisørene har laget bildet som en advarsel av hva som kan skje hvis de får tilgang på atomvåpen.

Det tok derimot ikke mange minuttene før gamere verden over reagerte på det som for dem er et velkjent syn - bildet er nemlig hentet fra Det kommende storspillet Fallout 3.

FBI forsikret også overfor Daily Mail at verken videoen eller bildet kom fra noen offisiell al-Qaida-kilde, men bare var tilfeldige klipp limt sammen av amatører på nettet.

- Litt pinlig, Nettavisen?

- Nja. Det er litt flaut. Men det er sånn som skjer i den nye mediehverdagen vi har i dag. Slike type saker er en utfordring for oss alle, sier Nettavisen-vaktsjef Thomas Witsjø-Bjølmer, og innrømmer at avisa burde tatt mer forbehold i saken.

- Er det ikke litt riskikabelt å publisere ubekreftede påstander uten å sjekke kildene selv?

- Ja, det er i og for seg det. Men jeg tror også at amerikansk etterretning har blitt lurt her. Og når vi får presentert et bilde fra AFP, som er et av de største bildebyråene i verden, tar vi det vanligvis for god fisk, sier Witsjø-Bjølmer.

TRUSSEL: Et manipulert bilde av Washington i ruiner ble publisert som en angivelig trussel på et nettforum assosiert med al-Qaida-sympatisører. Bildet viste seg å stamme fra et dataspill. Foto: al-Qaida?
TRUSSEL: Et manipulert bilde av Washington i ruiner ble publisert som en angivelig trussel på et nettforum assosiert med al-Qaida-sympatisører. Bildet viste seg å stamme fra et dataspill. Foto: al-Qaida? Vis mer

Det var den amerikanske organisasjonen SITE Institute (Search for International Terrorist Entities Intelligence Group) som publiserte bildet torsdag, men Nettavisen refererte ikke til noen kilde bak påstanden om at bildet var en trussel fra al-Qaida.

- Dere skrev at det var al-Qaida selv som hadde laget bildet. Er en tilfeldig ytring fra en sympatisør å regne som en offisiell al-Qaida-handling?

- Nei, men al-Qaida er en temmelig løs organisasjon, så det er ikke lett å vite hva som er offisielt og ikke. Nei, vi gikk i fella. Sånt er flaut, men vi fjernet den fra forsiden etter under ti minutter. Dessverre har det tydeligvis skjedd en teknisk feil også, slik at linken fungerte til nå nylig.

Artikkelen fra Nettavisen er nå omskrevet med en beklagelse.

Dagbladet.no har forøvrig opplevd «Fallout 3» denne uken, og kommer med en sniktitt i løpet av de kommende dagene.

Nettavisen mente dette var en al-Qaida-trussel
LURT: Nettavisen slo skråsikkert fast både at al-Qaida sto bak trusselen og at det var de som hadde manipulert bildet.