BLE FJERNET: Avstemningen, som lå i en sak publisert på Side2.no, ble fjernet tidligere i dag. Foto: Skjermdump / Twitter
BLE FJERNET: Avstemningen, som lå i en sak publisert på Side2.no, ble fjernet tidligere i dag. Foto: Skjermdump / TwitterVis mer

Nettavisen skrev at TV-kokk ville drepe alle veganere. Så spurte de om lesernes mening

- Med på å undergrave både pressens og Nettavisens troverdighet.

(Dagbladet): I dag tidlig publiserte Nettavisens Side2 en sak om den italienske TV-kokken Gianfranco Vissani, som under en TV-innspilling sammenliknet veganere med Jehovas Vitner, og sa at han ville drept dem alle sammen.

I den opprinnelige artikkelen lå det en avstemning, som lød som følger:

«Hva er din mening om Vissanis uttalelser?».

LA INN AVSTEMNING: Flere reagerer på at Nettavisen spurte om lesernes mening etter at en TV-kokk uttalte at han ville drept alle veganere. Veganere har et kosthold som baserer seg på mat som ikke har animalsk opphav eller animalsk opprinnelse, til forksjell fra vegetarianere kan spise blant annet egg, ost og melk. Foto: Skjermdump / Twitter
LA INN AVSTEMNING: Flere reagerer på at Nettavisen spurte om lesernes mening etter at en TV-kokk uttalte at han ville drept alle veganere. Veganere har et kosthold som baserer seg på mat som ikke har animalsk opphav eller animalsk opprinnelse, til forksjell fra vegetarianere kan spise blant annet egg, ost og melk. Foto: Skjermdump / Twitter Vis mer

Svaralternativene var: «Jeg er enig med kokken», «Det er helt hårreisende å komme med slike uttalelser!» og «Jeg har ingen mening om saken».

«Nettavisen tar ikke stilling, men lar leserne bestemme»

Eivind Trædal, bystyrerepresentant i Oslo for Miljøpartiet de grønne, tok et skjermbilde av avstemningen før den etterpå ble fjernet fra saken.

«Bør vi drepe alle veganere? Nettavisen tar ikke stilling, men lar leserne bestemme», skriver han om bildet som han har delt på Twitter.

Han opplyser under bildet at 53 prosent skal ha svart at de var enig i kokkens uttalelser, før avstemningen ble sletta.

- Det er bra at Side2 fjerner det, men veldig merkelig å lage en slik avstemning. Det er mange som sier de synes det er flaut og ubehagelig å si at de er veganere. Da hjelper det ikke mye å få en «avstemning» om man fortjener å bli drept. Det er ganske absurd. Jeg forstår ikke hvorfor folk blir så provosert over hva andre spiser. Særlig med tanke på at det å spise mindre kjøtt er noe av det viktigste vi kan gjøre for å redusere forurensingen og ressursforbruket vårt, og ikke minst spare livet til flere dyr, skriver Eivind Trædal i Miljøpartiet de grønne i en sms til Dagbladet.

- Undergraver pressens troverdighet

Presseetikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen mener hele saken er ganske unødvendig.

- Hvorfor i all verden drar Nettavisen opp en sak med en uttalelse fra en italiensk TV-kokk? Det har ingen relevans i Norge. Det er en unødvendig og dum ting å gjøre, og det bygger på en manglende redaksjonell vurdering. Uttalelsene er så hårreisende at det skal mye relevans til før det er en sak man skal slå opp i Norge, sier han til Dagbladet.

Bodahl-Johansen lurer også på hva som egentlig er hensikten med avstemningen.

- Det finnes ingen journalistisk begrunnelse for å gjøre det. Det er rett og slett spekulativt og det er bare med på å ødelegge Nettavisens renommé. Jeg er overrasket over at dette er en avgjørelse som blir tatt i en redaksjon som ønsker å framstå som en seriøs avis. Det er helt formålsløst. Oppslag som dette er med på å undergrave både pressens og Nettavisens troverdighet. Hva vil man oppnå?

- De fleste vil si at det er et underholdene moment

Gunnar Stavrum, redaktør i Nettavisen, omtaler kritikken som storm i et vannglass.

- At en TV-kokk i Italia uttaler dette er oppsiktsvekkende, jeg mener du må være ganske fjern for å se at dette ikke er av allmenn interesse. Derfor synes jeg den første kritikken Bodahl-Johansen kommer med er helt merkelig.

Videre mener Stavrum at de aller fleste vil skjønne det underliggende i avstemningen.

- Jeg tenker at man må ha ganske frisk fantasi for å mene at avstemningen oppfordrer folk til å gjøre det samme som TV-kokken uttaler. De fleste skjønner at avstemningen handler om hvorvidt man er enig i det negative synet på veganere eller ikke.

- Vi fjernet den fordi noen hevdet at de reagerte negativt på det, og fordi det ikke var et viktig moment i saken. De fleste vil si at dette er et underholdende moment i en sitatsak fra Italia. Det er viktig å ikke overspille offerrollen i alle saker.