Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nettaviser kan også få momsfritak

I dag er det kun papiravisene som slipper unna moms.

MOMSKUTT: Kulturministeren vil gi også nettmedier fritak fra merverdiavgift fra 2016. Foto: NTB Scanpix
MOMSKUTT: Kulturministeren vil gi også nettmedier fritak fra merverdiavgift fra 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens forslag til statsbudsjett går det fram at regjeringa vil innføre såkalt nullmoms også for elektroniske nyhetstjenester i 2016.

I dag betaler rene nettaviser og nett-tv full moms, 25 prosent, mens papiraviser er fritatt. Momsfritaket er ment som en framtidsretting av pressestøtten, skal vi tro kulturministeren.

- Det avgiftsmessige skillet mellom papiraviser og elektroniske nyhetsmedier har i en årrekke vært et vesentlig hinder for innovasjon og utvikling i mediebransjen. Når vi nå fjerner dette hinderet sørger regjeringen for at mediebransjen kan utvikle og tilby fremtidsrettede medieprodukter til brukerne, uavhengig av plattform, sier kulturminister Thorhild Widvey i en kunngjøring.

Varslet Dermed viderefører Widvey signalene hun ga under Nordiske Mediedager i vår, der hun varslet nullmoms på brukerbetaling av nettinnhold.

Papiraviser har siden 1970 har vært fritatt moms, mens avishusene hittil har måttet kreve inn 25 prosent moms av brukernes betaling for innhold publisert på nett, altså diverse pluss-løsninger som stadig flere aviser opererer med.

- Nå legger vi til rette for at null moms blir hovedregelen for all nyhetsformidling, uavhengig av hvordan nyhetene publiseres - på nett, TV eller radio, sa kulturministeren den gang til VG.

Øker produksjonsstøtte Dagens forslag til statsbudsjett avslører også at Widvey ikke forsøker å kutte i pressestøtten, men går andre vei og heller øker støtten noe.

Før det varslede momsfritaket kan tre i kraft må det godkjennes av ESA, en prosess regjeringa nå går i gang med, selv om fagbladet Journalisten i september kunne melde at noen melding til ESA ikke hadde blitt sendt. Dermed er det ifølge bladet lite sannsynlig at ordningen kan igangsettes allerede ved nyttår.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!