<strong>AVSKJEDIGET:</strong> Redaktør Thomas Nilsen med avskjedigelsesbrevet fra Barentssekretariatet. Foto: Atle Staalesen / BarentsObserver.com.
AVSKJEDIGET: Redaktør Thomas Nilsen med avskjedigelsesbrevet fra Barentssekretariatet. Foto: Atle Staalesen / BarentsObserver.com. Vis mer

Nettavisredaktør får sparken for illojalitet

Redaktør Thomas Nilsen ferdig i nettavisa BarentsObserver etter kritiske uttalelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Helt siden i vår har driften av nettavisa BarentsObserver vært preget av uenighet mellom redaktør og eiere, som omtalt blant annet av Medier24.

Redaktør Thomas Nilsen har vært åpent kritisk til et vedtak om at nettavisa ikke skal drives etter redaktørplakaten. Avisa finansieres av Barentssekretariatet, som igjen hører inn under fylkeskommunene Finnmark, Troms og Nordland.

Mandag morgen fikk redaktør Nilsen beskjed om at han er avskjediget med øyeblikkelig virkning.

- Usaklig oppsigelse Mandag formiddag har nettavisa selv avskjedigelsen som hovedsak.

- I dag er jeg mer oppgitt enn opprørt. Dette viser tydelig at nordnorske politikere ikke er interessert i å ha en fri avis som dekker forholdet mellom Nord-Norge og Russland, sier Nilsen til Dagbladet.

Han sier at avskjedigelsen oppgir illojalitet og pliktbrudd som grunn. Illojaliteten skal bunne i at Nilsen uttalte seg kritisk om vedtaket om at nettavisa ikke skal følge redaktørplakaten, altså drives med redaksjonell uavhengighet fra eierne.

«Pliktbruddet» skal være at eierne ikke fikk anledning til å gi tilsvar på en kritisk kronikk avisas ansatte sammen publiserte i forbindelse med vedtaket.

- Juridisk mener jeg at jeg har en god sak på at dette er en usaklig avskjedigelse, men jeg er foreløpig usikker på om jeg virkelig vil gå rettens vei for å få lov til å jobbe for en arbeidsgiver med et så forkvaklet syn på ytringsfriheten, sier redaktør Nilsen.

- Hadde gjort det igjen Han mener selv han bare har gjort sin jobb som redaktør.

- Jeg har kun gjort en redaktørs plikt, å stå opp for ytringsfriheten. Dette er altså eierne så uenig med meg i at de har gitt meg sparken, men jeg hadde gjort akkurat det samme en gang til, konkluderer Nilsen.

Nettavisa har totalt tre ansatte, og den avsatte redaktøren får full støtte fra sine to medarbeidere, Atle Staalesen og Trude Pettersen.

- I en tid med en meget krevende medievirkelighet i Russland finner vi det dypt bekymringsverdig at politiske ledere i Nord-Norge synes å ville begrense BarentsObservers rolle som formidler av nyheter og meninger som kan oppfattes som kritiske mot undertrykkingen av demokratiske stemmer, melder Staalesen og Pettersen på nettavisas Facebook-side.

- Illojalt I juni redegjorde fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad, for avgjørelsen om å ikke signere redaktørplakaten:

«Diskusjonen om en eventuell innføring av redaktørplakaten har fått stor oppmerksomhet i media. Det er forståelig. Samtidig er det viktig å presisere at med dagens organisering av Barentssekretariatet, hviler hovedansvaret for det som publiseres på BO på daglig leder av Barentssekretariatet. Innføring av redaktørplakaten vil medføre at daglig leder blir redaktør. Det mener eierne er lite hensiktsmessig.»

Styreleder Stig Olsen i Barentssekretariatet sier til Dagbladet at avskjedigelsen anses som en personalsak.

- Thomas Nilsen har blitt avskjediget fordi han har opptrådt illojalt overfor sin arbeidsgiver, det er den eneste kommentaren jeg kan gi, sier Olsen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer