Nettavstemningene som tok helt av: Boaty McBoatface, Pingnokkio og Tessie Sonja

Risikabel markedsføring: Når nettbrukere får bestemme, kan det meste skje.

NAVNEKONKURRANSER: Pingvinene i Bergen er noen av de som har endt opp med litt finurlige navn takket være folkeavstemninger på nettet. Til venstre ser vi Pingrid Alexandra med to av sine venner.  Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
NAVNEKONKURRANSER: Pingvinene i Bergen er noen av de som har endt opp med litt finurlige navn takket være folkeavstemninger på nettet. Til venstre ser vi Pingrid Alexandra med to av sine venner.  Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er ikke alltid det går slik man ønsker når det blir en folkeavstemning om forskjellige navn. Det fikk det britiske «Natural Environment Research Council», NERC, erfare da de skulle navngi sitt nye polarforsknings-skip i april i år.

Boaty McBoatface

På nettet kunne det britiske folk stemme over hvilket navn de synes det nye skipet, verdt 200 milloner pund, skulle få, men det gikk ikke helt som arrangørene hadde planlagt.

Folket kunne selv komme med forslag til navn, ikke alle seriøse nok for et polarskip.

Blant forslagene var «Its Bloody Cold Here», «What Iceberg», «Big Shipinnit» og «Big Metal Floaty Thingy-thing», ifølge DW.

På topp tronet lenge et annet ganske så useriøst navn, som tilslutt vant hele konkurransen med over 124.000 stemmer, nemlig «Boaty McBoatface».

Topp fem var ifølge The Guardian

BOATY MCBOATFACE: Skipet ble tilslutt hetende David Attenborough, men navnet som vant var Boaty McBoatface. Foto: NTB/Scanpix. 

BOATY MCBOATFACE: Skipet ble tilslutt hetende David Attenborough, men navnet som vant var Boaty McBoatface. Foto: NTB/Scanpix. 

Vis mer

RRS Boaty McBoatface

RRS Poppy-Mai, etter en 16-måneder gammel baby med uhelbredelig kreft.

RRS Henry Worsley, etter en britisk eventyrer som døde i januar da han forsøkte å krysse antarktis alene.

RRS It’s bloody cold here, snakker vel for seg selv.

RRS David Attenborough, etter Sir David Attenborough.

Skipet ble tilslutt navngitt etter femteplassen, David Attenborough, men som plaster på såret ble en av skipets ubåter kalt Boaty McBoatface, melder The Telegraph.

Alexander Pingbak

Men det er ikke bare den britiske marinen som har hatt vansker med folkeavstemninger.

Her hjemme har flere pingviner endt opp med litt uvanlige navn takket være diverse avstemninger og Norwegian var i vinden for et par år tilbake når de skulle velge såkalte «halehelter» på flyene sine.

I 2009 fikk akvariet i Bergen fire nye pingviner, og Bergensavisen utlyste en avstemning for de fire små.

PINGRID ALEXANDRA: På grunn av enda en folkeavstemning endte pingvinungen i akvariet i Bergen opp med navnet Pingrid Alexandra, etter prinsesse Ingrid Alexandra.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX


.
PINGRID ALEXANDRA: På grunn av enda en folkeavstemning endte pingvinungen i akvariet i Bergen opp med navnet Pingrid Alexandra, etter prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX . Vis mer

Dermed ble navnene Alexander Pingbak, etter Grand Prix-vinner Alexander Rybak, Erik Pingleklepp, etter Brann-spiller Erik Huseklepp, Pingnokkio og Påsan.

Senere hadde akvariet avstemning for tre andre pingviner, som endte opp med navnene Pinmar, Pillepompen og Pingrid Alexandra.

Geir Olav Melingen er direktør ved akvariet i Bergen. Han mener avstemningene de har hatt bare har vært til det positive.

- I 2007 hadde vi jo TV-aksjonen, hvor vi samlet inn over 420 000 kroner, og pingvinen ble hetende Tessie Sonja, etter firmaet som la inn det høyeste budet, sier Melingen og legger til:

- Vi har ikke hatt noe problemer med støtende navn heller, så for oss har slike avstemninger fungert veldig godt.

I 2015 fikk akvariet enda en pingvin navngitt ved avstemning, nemlig Erna, etter statsminister Erna Solberg.

- Vi synes det er gøy med nanvekonkurranser, og ser at det skaper engasjement rundt dyra vi har hos oss, så dette skal vi nok fortsette med, sier Meling.

Avstemninger på internett

Da Norwegian i 2012 lanserte en konkurranse hvor man kunne stemme fram «halehelter», personer som blir avbildet på Norwegianflyenes haler, fikk flyselskapet en del problemer.

Både Jokke fra Jokke og Valentinerne og gitarist Øystein Aarseth i svartmetallbandet Mayhem, ble stemt fram som gode kandidater på Norwegians haler, problemet var bare at ingen av de avdødes familier, ønsket å ha hverken Jokke eller Aarseth avbildet.

- Jokke skal ikke være med i noen reklame, sa Christopher Nielsen, broren til Joachim «Jokke» Nielsen til Dagbladet i 2012.

HALEHELTER: Det var ikke like enkelt da Norwegian skulle ha avstemning over hvilke personer som skulle bli prydet på flyenes haler.  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
HALEHELTER: Det var ikke like enkelt da Norwegian skulle ha avstemning over hvilke personer som skulle bli prydet på flyenes haler.  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Aarseth ble drept av «Greven», Varg Vikernes, i 1993. Familien hans måtte sette foten ned, og nektet Norwegian i å bruke navnet, skrev Dagbladet samme året.

Også andre avstemninger ute i verden har ikke gått helt slik arrangørene hadde sett for seg. Rapperen Pitbull ble ifølge Mashable sendt til et øde sted i Alaska for å holde konsert, mens Taylor Swift, ifølge Huffington Post, akkurat avverget å holde en konsert på en skole for døve, takket være avstemninger på internett.

Folk husker også kanskje godt historien om Mikael, som, ved avstemning, ble kåret til «Lano-ungen 2010», til både jubel, provokasjon og engasjement blant publikum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer